Starmach pokazała, jak zrobić pyszną zupę z dyni. Wystarczy 5 składników i 20 minut
Zupa z dyni jest świetna na chłodne jesienne dni. Ania Starmach zaproponowała prosty przepis, który pozwala przyrządzić smaczne danie w zaledwie 20 minut. Wykorzystała tylko 5 produktów. Znajdziecie je w każdym supermarkecie. Spróbujecie?
Aromatyczną zupę z dyni uzyskamy odpowiednio ją doprawiając. Prosty przepis Ani Starmach zakłada wykorzystanie czerwonej pasty curry, którą znajdziecie w dobrze zaopatrzonym supermarkecie lub z łatwością zastąpicie kilkom innymi produktami. Podpowiemy jakimi, lecz zacznijmy od receptury.
Przepis na zupę z dyni Ani Starmach
Składniki:
1 dynia hokkaido o masie ok. 1,2 kg
800 ml mleka kokosowego
800 g krojonych pomidorów z puszki
2 płaskie łyżki czerwonej pasty curry
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić zupę z dyni? Ania Starmach zna prosty przepis
Dynię myjemy i kroimy w niewielką kostkę. Nie musimy jej obierać — odmiana hokkaido ma jadalną skórkę, która wspaniale zagęści zupę. Na głębokiej patelni lub w garnku rozgrzewamy olej.
Podsmażamy na nim pastę curry, a po chwili wrzucamy jesienne warzywo. Mieszamy, dokładnie rozprowadzając pastę. Po chwili dodajemy pomidory z puszki oraz mleko kokosowe. Podgrzewamy razem do czasu, aż dynia będzie miękka.
Całość blendujemy na gładką masę i doprawiamy, jeśli uznamy, że to konieczne. Zupę z dyni podajemy na ciepło np. z prażonymi pestkami dyni lub kleksem mleka kokosowego.
Wskazówka: pastę curry można zastąpić mieszanką dużej posiekanej papryczki chili, 2 rozdrobnionych ząbków czosnku i 2 łyżek obranego i startego imbiru. Składniki podsmażamy na samym początku, podobnie jak pastę.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy Ani Starmach. W tym artykule zdradzamy, jak gwiazda Master Chefa przygotowuje soczystą karkówkę z rękawa. Ten natomiast opisuje jej sposób na zrobienie smacznej sałatki greckiej.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnia.fakt