Aksamitny i aromatyczny kurczak tikka masala
Nie da się ukryć, że kurczak daje spore pole do kulinarnych eksperymentów. Istnieje cała masa przepisów, dzięki którym przekształcimy go w niecodzienne specjały. Jednym z nich jest receptura na kurczaka tikka masala. Danie jest niezwykle aromatyczne i smakuje obłędnie.
Kurczak tikka masala jest specjałem kuchni indyjskiej. Charakteryzuje się kuszącym aromatem oraz smakiem, który na długo pozostaje w pamięci. Prośby o dokładkę są niemal pewne. Danie przygotujesz bez dużego nakładu pracy.
Kurczak tikka masala zachwyca smakiem
Kurczak niejednokrotnie gościł na naszym portalu. Już wcześniej prezentowaliśmy przepis na jego pieczoną odsłonę o chrupiącej skórce . Dziś sięgniemy po kurczaka tikka masala. Receptura jest banalnie prosta i każdy powinien z nią sobie poradzić.
Na początku musimy zaopatrzyć się w niezbędne składniki. Wśród nich zagości oczywiście kurczak, jednak oprócz niego kluczową role odgrywają przyprawy, dzięki którym danie kusi już samym aromatem . Co nam będzie potrzebne?
-
10 udek z kurczaka bez kości
-
500 ml przecieru pomidorowego
-
łyżeczka koncentratu pomidorowego
-
okazała cebula
-
3 ząbki czosnku
-
3 cm korzenia imbiru
-
łyżeczka octu winnego
-
łyżeczka brązowego cukru
-
2 łyżeczki garam masali
-
laska cynamonu
-
2 łyżeczki ostrej papryki
-
5 owoców kardamonu
-
2 łyżeczki mielonego kuminu
-
100 ml śmietanki 36 %
-
50 g masła klarowanego
-
sól
Kurczak w przepysznej odsłonie
Na początku czosnek, cebulę oraz imbir bardzo drobno siekamy. Mięso z kurczaka kroimy na mniejsze kawałki i mieszamy z kuminem, ostrą papryką, garam masalą oraz odrobiną soli . Podsmażamy go na rozgrzanym maśle klarowanym.
Kiedy kurczak już się ładnie zarumieni, przekładamy go do wolnowaru. Przykrywamy go cebulą, czosnkiem, imbirem, owocami kardamonu, octem, brązowym cukrem oraz laską cynamonu . Mieszankę dopełniamy przecierem pomidorowym, koncentratem i łyżką masła. Wszystkie składniki ze sobą łączymy.
(YouTube / Smakosze)
W przypadku wolnowaru marki Crock-Pot wybieramy funkcję Schedule Meal, a następnie ustawiamy manualnie niską moc. Danie powinno przygotowywać się przez przynajmniej 4 godziny. Pod koniec wzbogacamy je o śmietanę rozrobioną z kilkoma łyżkami sosu. Po zamieszaniu całość podgrzewamy przez około 15 minut .
Kurczak tikka masala jest już gotowy. Specjał z pewnością sprosta wymaganiom nawet najbardziej wybrednych spośród smakoszy. Najlepiej serwować go z ryżem lub chlebkami naan. Prezentację przepisu w formie wideo możecie zobaczyć na poniższym nagraniu. Godna uwagi jest także receptura na kurczaka chimichurri .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YouTube / Smakosze