Kurczak chimichuri
Canva.com

Wyrazisty w smaku kurczak chimichurri - doskonały przepis na obiad

Pierść z kurczaka jadłaś pewnie nieraz – pieczoną, smażoną, a panierce, w postaci nuggetsów, czy w sałatce. Danie tak popularne, że aż może się znudzić. Można przyrządzić ja na mnóstwo różnych sposobów, w tym przepisie podam wam sposób na kurczaka chimichurri – argentyński street food, w którym zakocha się cała twoja rodzina.

Ale co to to chimichurri?

Sos chimichurri kojarzony jest przede wszystkim ze świeżą natką pietruszki, oregano, czosnkiem, jalapeño, oliwy, octu i cytryny. Amerykanie z południowej Ameryki używają tego sosu przede wszystkim do grillowanych mięs, które spożywa się z dodatkiem pieczonych warzyw, frytek, czy ziemniaków. Sos chimichurri służy również jako marynata. W tym przepisie podam wam jak przyrządzić pysznego kurczaka chimichurri.

Sposób przygotowania:

Potrzebować będziemy całego kurczaka, wypatroszonego bądź nie. Do tego pęczek natki pietruszki oraz kolendry. Do tego główkę czosnku, papryczkę jalapeno – świeżą, lub marynowaną, trochę octu z czerwonego lub białego wina, olej rzepakowy bądź oliwa, przyprawy: oregano, sól, pieprz, chilli.

Pietruszkę i kolendre odrywamy od łodyżek. Do miksera wrzucamy listki natki pietruszki i kolendry, ok. 5 ząbków czosnku uprzednio przeciśniętych przez praskę, dodajemy ocet, sól, pieprz, oregano i chilli. Dodajemy również pokrojoną papryczkę jalapeno. Całość miksujemy bądź blendujemy. Po chwili dolewamy ok. 200 ml oliwy lub oleju oraz wybranego przez nas octu i blendujemy ponownie. Powinien wyjść sos o gładkiej konsystencji.

Kurczaka najlepiej upiec metodą „spatchcock”. Jest to metoda polegająca na usunięciu z kurczaka kręgosłupa w ten sposób, żeby zmienił się w kształt motylka. Jeśli spłaszczymy w ten sposób naszego kurczaka upiecze się on znacznie szybciej i bardziej równomiernie, zachowując swój przepyszny smak.

Tak przygotowanego kurczaka kładziemy na desce, piersią do dołu. Kurczaka smarujemy marynatą chimichurri i odkładamy na kilka godzin do lodówki. Trochę marynaty warto odłożyć jako sos do sałatki.

Piekarnik nastawiamy na 170* i wkładamy do rozgrzanego piekarnika schłodzonego kurczaka chimichurri. Możemy użyć trybu grillowego bądź „góra-dół”. Na pewno nie powinniśmy użyć termoobiegu, ponieważ wysuszy to naszego kurczaka na wiór. Kurczaka należy piec 1h-1.5h, w zależności od rozmiaru.
Upieczonego kurczaka dzielimy na porcje – udko, nóżka, skrzydełko itd. Na pewno zachwyci nas w ten sposób przygotowany soczysty kurczak chimichurri.

Dodatki do kurczaka chimichurri

Sam kurczak chimichurri z pewnością będzie pyszny – ale z czym go zjeść? Do kurczaka chimichurri idealnie sprawdzi się sałatka ze świeżych warzy, czy domowe frytki. Można zrobić także ziemniaczki puree i grillowaną fasolkę szparagową. Przepisy na wszystkie dodatki poznacie tutaj.

Sałatka wiosenna
Składniki:
Roszponka
Rukola
Pomidorki koktajlowe
Zielony ogórek
Papryka żółta
Reszta sosu chimichurri z marynaty

Roszponkę i rukolę dokładnie myjemy, nawet jeśli na opakowaniu było napisane, że uprzednio umyta. Umytą kładziemy na ręczniku papierowym i przesuszamy. Pomidorki, ogórek i paprykę myjemy, paprykę drążymy. Pomidorki koktajlowe kroimy na pół, należy jednak uważać, żeby ich nie rozgnieść. Ogórek kroimy na cienki plastry, które następnie przepoławiamy. Paprykę kroimy na cienkie paski. Całość oblewamy marynatą chimichurri i mieszamy. Gotowe!

Frytki domowe:

Najpyszniejsze frytki to takie chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealnie dopełnią smak naszych żeberek. Może nie są najłatwiejsze to przygotowania bez frytkownicy, jednak garnek z dobrej jakości olejem powinien wystarczyć! Frytki można upiec także w piekarniku, jednak nie mają one wówczas tej wspaniałej struktury, którą znamy z fastfoodowych frytek. Na pewno będą idealnym dodatkiem do naszego kurczaka chimichurri.
Składniki:
Kilogram świeżych, wysokoskrobiowych ziemniaków
Litr oleju

Ziemniaki pokroić w paski. Olej rozgrzać w garnku. Po kilku minutach wrzucić ziemniaki do gorącego oleju i zmniejszyć ogień. W ten sposób uzyskamy przepyszną konsystencję frytek – chrupiące z zewnątrz i miękkie w środku, idealne do naszego kurczaka chimichurri.

Pomysł na pyszny niedzielny obiad – kurczak chimichurri.

Jeśli więc szukasz sposobu na pyszny obiad dla całej rodziny spróbuj przygotować kurczaka chimichurri. Kurczak chimichurri nie musi być w całości, użyć możesz pojedynczych części, jak udka, czy skrzydełka. Jeśli jednak zdecydujesz się na kurczaka w całości, z pewnością starczy na więcej niż jeden obiad.
Kurczak chimichurri to egzotyczny sposób na przyrządzenie kurczaka na pikantnie i zdrowo. Jestem pewna, że pokochasz go wraz z całą swoją rodziną.

Następny artykuł