Smakosze.pl Przepisy Aksamitny krem z marchewki i imbiru
canva/IsabelPoulin

Aksamitny krem z marchewki i imbiru

22 lutego 2022

Marchewka to warzywo o wielu kulinarnych zastosowaniach. W połączeniu z imbirem smakuje doskonale. Spróbujcie tego niezwykłego duetu w formie aksamitnego kremu z nutą pomarańczy. Doskonale was rozgrzeje.

Proste zupy kremy doskonale sprawdzają się w chłodne zimowe dni. Podpowiadaliśmy wam już jak przyrządzić taki specjał z czerwonej kapusty oraz z pora i pietruszki . Tym razem na tapet bierzemy inne zimowe warzywo — marchewkę. Kilka przypraw wystarczy, by wyczarować z niej smakowitą zupę.

Przepis na aksamitny krem z marchwi i imbiru

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 1 kg marchwi

  • 2 duże cebule

  • 1 większa pomarańcza

  • korzeń imbiru o długości 4 cm

  • 2 szczypty kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • 150 ml śmietany 30%

  • 5 łyżek oliwy z oliwek

  • listki kolendry (opcjonalnie)

Przygotowanie:

Cebule obieramy z łupiny i kroimy je w ósemki. W garnku rozgrzewamy oliwę z oliwek i delikatnie rumienimy na niej warzywo. Marchew obieramy i kroimy w półtalarki. Imbir także pozbawiamy skórki, a następnie ścieramy go na tarce o niewielkich oczkach.

Oba składniki dodajemy do lekko zrumienionej cebuli. Wsypujemy kmin rzymski. Pomarańczę myjemy i ścieramy barwną część skórki owocu. Następnie wyciskamy z niej sok. Sok i skórkę dodajemy do garnka.

Wlewamy bulion i doprowadzamy zawartość garnka do wrzenia. Gotujemy przez kwadrans. Następnie całość blendujemy i łączymy ze śmietaną. Zupę doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z grzankami posypane kolendrą.

Wskazówka: do przygotowania zupy możecie także użyć śmietanki sojowej lub mleka kokosowego. Możecie też zrezygnować z zabielania. W obu przypadkach danie będzie wegańskie.

Aromatyczny imbir idealnie pasuje do marchewki
Aromatyczny imbir idealnie pasuje do marchewki

Źródło zdjęcia: canva/pilipphoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy