Szybka, smaczna i efektowna - zupa z czerwonej kapusty
Nie macie pomysłu na przyrządzenie czerwonej kapusty? A może znudziły się wam surówki z tego warzywa? Mamy dla was doskonałą alternatywę. Zupa krem z dodatkiem jabłka, którą przyrządzicie naprawdę sprawnie, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Delikatny smak czerwonej kapusty doskonale komponuje się zarówno ze słodyczą jabłek, jak i z ziołami. Modra kapusta czy surówka z marchewką odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tego specjału. Zupa zachwyci was smakiem i kolorem. Skusicie się?
Przepis na wyśmienitą zupę z czerwonej kapusty
Składniki:
1 spora główka czerwonej kapusty
1 duża czerwona cebula
1 słodkie jabłko
1 szklanka napoju migdałowego
1 łyżka octu balsamicznego
2 łyżki oleju rzepakowego
1 łyżeczka suszonego oregano
1 płaska łyżka soli
pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego
Przygotowanie:
Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę i solimy ją.
Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Jabłko kroimy w dużą kostkę, pozbawiając je gniazda nasiennego. Wrzucamy je do garnka, a następnie dodajemy pieprz i oregano.
Wlewamy napój migdałowy. Mieszamy, przykrywamy i dalej gotujemy. Po 15-20 minutach kapusta powinna zmięknąć. Zawartość garnka blendujemy na gładki krem. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy ze świeżym pieczywem.
Wskazówki:
Napoju migdałowego nie można zastąpić innym mlekiem. Jeżeli go nie mamy, skorzystajmy z wody i doprawmy gotową zupę płynną śmietanką 12%.
Zupa uda się także ze zwykłą cebulą. Jednak smak i delikatność czerwonej lepiej sprawdzi się w tej kompozycji.
Źródło zdjęcia: canva/Nadya Spetnitskaya
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: YT/Shalunts Fitcorner Food Blog