Smakosze.pl

canva/ildipapp

Szybka, smaczna i efektowna - zupa z czerwonej kapusty

25 Marca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Nie macie pomysłu na przyrządzenie czerwonej kapusty? A może znudziły się wam surówki z tego warzywa? Mamy dla was doskonałą alternatywę. Zupa krem z dodatkiem jabłka, którą przyrządzicie naprawdę sprawnie, przypadnie do gustu nawet najbardziej wybrednym smakoszom.

Delikatny smak czerwonej kapusty doskonale komponuje się zarówno ze słodyczą jabłek, jak i z ziołami. Modra kapusta czy surówka z marchewką odejdą w zapomnienie, gdy spróbujecie tego specjału. Zupa zachwyci was smakiem i kolorem. Skusicie się?

Przepis na wyśmienitą zupę z czerwonej kapusty

Składniki:
  • 1 spora główka czerwonej kapusty

  • 1 duża czerwona cebula

  • 1 słodkie jabłko

  • 1 szklanka napoju migdałowego

  • 1 łyżka octu balsamicznego

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1 łyżeczka suszonego oregano

  • 1 płaska łyżka soli

  • pół łyżeczki czarnego pieprzu mielonego

Przygotowanie:

Kapustę szatkujemy i przenosimy do miski. Cebulę obieramy i siekamy. W dużym garnku rozgrzewamy olej. Podsmażamy na nim cebulę. Gdy się zeszkli, dodajemy kapustę i solimy ją.

Dokładnie mieszamy i podgrzewamy na niewielkim ogniu. Jabłko kroimy w dużą kostkę, pozbawiając je gniazda nasiennego. Wrzucamy je do garnka, a następnie dodajemy pieprz i oregano.

Wlewamy napój migdałowy. Mieszamy, przykrywamy i dalej gotujemy. Po 15-20 minutach kapusta powinna zmięknąć. Zawartość garnka blendujemy na gładki krem. Doprawiamy, jeśli jest taka potrzeba. Podajemy ze świeżym pieczywem.

Wskazówki:
  • Napoju migdałowego nie można zastąpić innym mlekiem. Jeżeli go nie mamy, skorzystajmy z wody i doprawmy gotową zupę płynną śmietanką 12%.

  • Zupa uda się także ze zwykłą cebulą. Jednak smak i delikatność czerwonej lepiej sprawdzi się w tej kompozycji.

Niezwykły kolor zupy z czerwonej kapusty zachwyci każdego
Niezwykły kolor zupy z czerwonej kapusty zachwyci każdego

Źródło zdjęcia: canva/Nadya Spetnitskaya

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: YT/Shalunts Fitcorner Food Blog

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >

Przepisy

Na Wigilię podam fenomenalne krokiety bez naleśników. Zajmują chwilę i są pyszne, nawet teściowa będzie zachwycona
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzieciaki ciągle proszą mnie o to ciasto. Na szczęście robię je w 10 minut, a składniki i tak mam zawsze w kuchni
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >