Prosty i pyszny krem z pora, pietruszki i soku z cytryny
Nic tak nie rozgrzewa w chłodne wieczory, jak pożywna zupa z warzyw. Spróbujcie kremu z pietruszki i pora z cytrusowym twistem, a wasze kubki smakowe oszaleją z przyjemności.
Zarówno por, jak i pietruszka w naszej kuchni są traktowane nieco po macoszemu, zwykle stanowiąc jedynie składnik bulionów i rosołów. A szkoda, bo warzywa te można wykorzystać na szereg innych sposobów. Proponujemy wam pyszny krem, w którym por i pietruszka spotykają się w obłędnej kompozycji z dodatkiem soku z cytryny.
Przepis na cudownie pyszną zupę krem z pora i pietruszki
Składniki:
1,5 l bulionu warzywnego
2 średnie korzenie pietruszki
1/2 niedużej cebuli
biała część pora
1 cytryna
po szczypcie kardamonu i papryki chilli w proszku
sól i pieprz w ilości do smaku
zmielony pieprz cytrynowy (opcjonalnie)
oliwa z oliwek do smażenia
Przygotowanie:
Pietruszki myjemy, obieramy i kroimy na mniejsze kawałki. Bulion warzywny podgrzewamy w sporym garnku. Wrzucamy do niego korzeń pietruszki i gotujemy około 15 minut, aż pietruszka zmięknie.
W międzyczasie obieramy i siekamy cebulę. Pora myjemy i kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy oliwę, szklimy na niej cebulę, a następnie, po około 4 minutach, wrzucamy porowe talarki.
Całość smażymy przez około 10 minut na małym ogniu. Zawartość patelni przekładamy do bulionu z pietruszką i gotujemy jeszcze przez około 2 minuty. Wyciskamy sok z cytryny i wlewamy go do garnka z zupą.
Wszystko blendujemy na gładki krem i doprawiamy wedle uznania. Podajemy z grzankami. Pasowały będą zarówno te drobne, kupione w sklepie, lub większe, przygotowane jak w tym przepisie.
Do kremu wyśmienicie smakował będzie także świeży chleb z chrupiącą skórką, posmarowany cienką warstwą masła i oprószony solą morską. Możemy pokusić się jeszcze o wrzucenie do niego porcji odcedzonej ciecierzycy z puszki. Dzięki temu zupa zyska porcję białka i będzie jeszcze bardziej sycąca.
Źródło zdjęcia: canva/star71
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: palcelizac