Ania Starmach robi pyszny makaron z pulpetami. Prosty patent na pyszny obiad
Zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach na pyszny obiad. Będzie nim pożywny makaron z pulpetami. Jeśli więc macie w swoich zapasach trochę mielonego mięsa i przecieru pomidorowego, skuście się na przygotowanie tego niebanalnego, a bardzo smacznego dania.
Makaron z pulpetami w sosie powinien zadowolić zarówno wielbicieli mielonych kotletów, jak i tych, którzy kochają makaron. Jeśli jednak ktoś nie przepada za takim połączeniem, nic nie stoi na przeszkodzie, by pulpeciki podać np. z ryżem czy kaszą. Też będzie pysznie.
Przepis Ani Starmach na makaron z pulpetami
Składniki:
-
30 dag mielonego mięsa np. wołowego
-
1/2 cebuli
-
1 jajko
-
1 łyżka tartej bułki
-
natka pietruszki
-
olej
-
400 ml przecieru pomidorowego
-
1 ząbek czosnku
-
sól, pieprz
-
30 dag makaronu spaghetti
-
2 łyżki startego parmezanu do posypania
Przygotowanie makaronu z pulpetami w sosie
Cebulę obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, tartą bułką i posiekaną natką pietruszki. Wsyp trochę soli i pieprzu, dokładnie wyrób mięsną masę.
Z mięsnej masy formuj w dłoniach niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzej olej, połóż pulpety i obsmaż je z każdej strony.
Na patelnię wlej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość duś na niedużym ogniu ok. 15 minut. Dopraw.
W tym czasie makaron ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, podawaj z pulpetami i sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na dania z makaronem. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami , a także poznaj przepis na makaron z sosem z sera pleśniowego .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić ogórki małosolne bez zalewy? Mamy najlepszy patent
-
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię
-
Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny
Źródło: aniastarmach