Smakosze.pl Przepisy Ania Starmach robi pyszny makaron z pulpetami. Prosty patent na pyszny obiad
TRICOLORS/East News, canva/margouillatphotos

Ania Starmach robi pyszny makaron z pulpetami. Prosty patent na pyszny obiad

18 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zdradzimy wam prosty patent Ani Starmach na pyszny obiad. Będzie nim pożywny makaron z pulpetami. Jeśli więc macie w swoich zapasach trochę mielonego mięsa i przecieru pomidorowego, skuście się na przygotowanie tego niebanalnego, a bardzo smacznego dania.

Makaron z pulpetami w sosie powinien zadowolić zarówno wielbicieli mielonych kotletów, jak i tych, którzy kochają makaron. Jeśli jednak ktoś nie przepada za takim połączeniem, nic nie stoi na przeszkodzie, by pulpeciki podać np. z ryżem czy kaszą. Też będzie pysznie.

Przepis Ani Starmach na makaron z pulpetami

Składniki:

  • 30 dag mielonego mięsa np. wołowego

  • 1/2 cebuli

  • 1 jajko

  • 1 łyżka tartej bułki

  • natka pietruszki

  • olej

  • 400 ml przecieru pomidorowego

  • 1 ząbek czosnku

  • sól, pieprz

  • 30 dag makaronu spaghetti

  • 2 łyżki startego parmezanu do posypania

Przygotowanie makaronu z pulpetami w sosie

Cebulę obierz, drobno posiekaj. Dodaj do mielonego mięsa razem z jajkiem, tartą bułką i posiekaną natką pietruszki. Wsyp trochę soli i pieprzu, dokładnie wyrób mięsną masę.

Z mięsnej masy formuj w dłoniach niewielkie pulpety. Na patelni rozgrzej olej, połóż pulpety i obsmaż je z każdej strony.

Na patelnię wlej przecier pomidorowy, dodaj przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Całość duś na niedużym ogniu ok. 15 minut. Dopraw.

W tym czasie makaron ugotuj na półmiękko w lekko osolonym wrzątku. Odcedź go, podawaj z pulpetami i sosem pomidorowym. Posyp startym parmezanem. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na dania z makaronem. Sprawdź, jak zrobić zapiekankę makaronową z serem i pieczarkami , a także poznaj przepis na makaron z sosem z sera pleśniowego .

gotowanie makaronu
canva/BookyBuggy

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy