Smakosze.pl
Złocisty rosół

canva/Mariha-kitchen

Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny

18 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Rosół często gości na naszych stołach. Tradycyjnie zupę serwuje się z makaronem jajecznym lub ryżem. Niektórzy podają ją także z ziemniakami. Kasza jaglana jest mniej popularna, choć jej dodatek sprawia, że danie staje się niezwykle sycące i przyjemne. Podpowiadamy jak przygotować ulubiony wywar w tej nietypowej odsłonie.

Rosół z kaszą jaglaną spodoba się każdemu amatorowi kuchni polskiej. Dobre przygotowane ziarno jest delikatne w smaku i wprost rozpływa się w ustach. Warto skusić się na talerz smakowitej i sycącej zupy z jej dodatkiem.

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej

Gołąbki po poznańsku robi się inaczej. Bogactwem smaku deklasują tradycyjne, mamy przepis

CZYTAJ DALEJ

Przepis na doskonały rosół z kaszą jaglaną

Składniki:

  • 4 podudzia z kurczaka

  • 1,5 litra bulionu warzywnego

  • 1 większa cebula

  • 3 ząbki czosnku

  • 1 średnia marchewka

  • 1 niewielka pietruszka

  • 100 g suchej kaszy jaglanej

  • 1 pęczek natki pietruszki

  • 2-3 łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • sól i pieprz w ilości do smaku

  • olej rzepakowy do smażenia

Przygotowanie rosołu z kaszą jaglaną:

Bulion warzywny podgrzewamy w większym garnku. Gdy zawrze, dodajemy do niego kurczaka i gotujemy około 45 minut. Po tym czasie mięso wyjmujemy z płynu i zdejmujemy je z kości.

Marchewkę i pietruszkę myjemy. Warzywa obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Cebule i czosnek pozbawiamy łupin, a następnie siekamy je. Na patelni rozgrzewamy porcję oleju. Szklimy na nim cebulę, a pod koniec smażenia dodajemy rozdrobniony czosnek.

Po chwili warzywa przenosimy do garnka z rosołem. Startą marchew i pietruszkę podsmażamy na tej samej patelni przez 3 minuty. Wrzucamy je do zupy wraz z opłukaną kaszą jaglaną. Gotujemy danie przez kwadrans. Zupę gotuje przez 15 minut na małym ogniu.

Na koniec wsypujemy posiekana natkę pietruszki. Ciepły rosół doprawiamy sosem sojowym, solą oraz pieprzem. Podajemy z pokrojonym, gotowanym w rosole kurczakiem. Smacznego.

Więcej pomysłów na dania z kaszą jaglana znajdziecie na naszej stronie. Polecamy szczególnie ten pyszny przepis na kotlety z dodatkiem kalafiora oraz słodką wersję przyrządzaną na mleku.

Rosół z kasza jaglaną skusi każdego

canva/Munole

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

zupa ogórkowa

Przepisy

Dodaj zamiast koperku do ogórkowej. Wyjdzie delikatna i zyska słodkawy posmak

Czytaj więcej >
Lepsze niż kotlety mielone

Przepisy

Zapomnij o zwykłych kotletach mielonych. Hreczanyki są 100 razy lepsze

Czytaj więcej >
Racuchy nie wchłoną tłuszczu

Przepisy

Dolej 1 łyżkę do ciasta na racuchy. Pozbędziesz się częstego problemu

Czytaj więcej >
Pączki bez smażenia

Przepisy

Bez wyrabiania ciasta i smażenia. Pączki zrobisz z 2 produktów, 15 minut i gotowe

Czytaj więcej >
Soczysty kurczak szefów kuchni

Przepisy

Najlepsi kucharze tylko tak robią kurczaka. Dzięki tej sztuczce jest bardziej soczysty

Czytaj więcej >
Kotlety z mortadeli w wersji gyros

Przepisy

Pamiętasz kotlety z mortadeli? Wersja gyros bije je na głowę

Czytaj więcej >