Smakosze.pl
Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę

canva/Nungning20

Zaskakujący przepis na kiszoną kalarepę. Zdetronizuje ogórki i cukinię

18 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Udostępnij:

Próbowaliście już kiszonej kalarepy? Słodkie warzywo zazwyczaj po prostu chrupiemy lub dodajemy do surówek. Okazuje się, że poddane fermentacji nabiera jeszcze więcej smaku. Jest przy tym bardzo zdrowe. Koniecznie spróbujcie — posmakuje wam bardziej niż ogórki czy cukinia.

Kiszona kalarepa będzie doskonałą przekąską czy dodatkiem do obiadu. Dla wielu smakoszy z pewnością okaże się smaczniejsza od fermentowanych ogórków czy cukinii. Przygotowanie jest równie proste. Warto spróbować.

Złocisty rosół

Zapomnij o makaronie i ziemniakach. Inny dodatek do rosołu wzniesie jego smak na wyżyny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wyborną kiszoną kalarepę

Składniki:

  • 4 średniej wielkości kalarepy

  • 2 spore ząbki czosnku

  • 2 łyżeczki ziaren gorczycy

  • kilka sztuk ziela angielskiego

  • 3-4 liście laurowe

  • woda

  • 1 łyżeczka soli na każdy litr użytej do zrobienia solanki wody

Przygotowanie kiszonej kalarepy:

Kalarepy pozbawiamy liści, a następnie starannie je myjemy i obieramy. Pozostałości zachowujemy do przyrządzenia bulionu z obierek. Warzywo kroimy w plastry lub w szersze paski.

Umieszczamy je w czystych i wyparzonych słoikach wraz z przyprawami i czosnkiem w łupinie. Naczynia wypełniamy solanką. Wlewamy jej tyle, by przykryć kawałki kalarepy, jednocześnie pozostawiając 3-4 cm wolnej przestrzeni.

Starannie je zakręcamy i odstawiamy w ciepłe, lecz ciemne miejsce. Przez kilka kolejnych dni prowadzimy fermentację. Gdy smak wyrobu będzie nam odpowiadał, przenosimy kiszoną kalarepę do lodówki. Będzie świetnym dodatkiem do obiadów, sałatek, a nawet zup.

Na naszej stronie oprócz powyższej receptury na kiszoną kalarepę znajdziecie też patent na przygotowanie z niej smakowitych kotletów z serem. Być może przypadnie wam do gustu również orzeźwiająca surówka z dodatkiem ogórka kiszonego.

Kiszona kalarepa jest pyszna

canva/Nungning20

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata

Przepisy

Śliwki w occie - wyjątkowy smak późnego lata. Przepis krok po kroku

Czytaj więcej >
Domowy ocet jabłkowy

Przepisy

Wymieszaj i zalej nim jabłka. Zyskasz wyjątkową miksturę, na pewno przyda się w kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

Kotlety devolay z fetą i szpinakiem. Przepyszne roladki z kurczaka

Czytaj więcej >
Zachwycająca surówka z cukinii

Przepisy

Zachwycająca surówka z cukinii. Dodatek do obiadu, który pokocha każdy

Czytaj więcej >

Przepisy

Wyjątkowa sałatka na zimę z buraków i cukinii. Największy przysmak wśród przetworów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe z czosnkiem

Przepisy

Planujesz smażyć dziś kotlety schabowe? Wzbogać ich smak aromatycznym dodatkiem

Czytaj więcej >