Smakosze.pl Przepisy Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze
Pawel Wodzynski/East News, canva/joannawnuk

Ania Starmach robi wyśmienitą zupę cebulową. Efektowne i pyszne danie za grosze

7 października 2022
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Zupa cebulowa według przepisu Ani Starmach jest prostą, ale bardzo aromatyczną zupą, którą ugotujemy błyskawicznie. Jest więc świetnym pomysłem na szybki obiad. Podana z grzanką i serem prezentuje się na tyle elegancko, że można ją zaserwować nawet na rodzinnym obiedzie.

Zupa cebulowa doskonale sprawdzi się jako codzienne danie, które jest nie tylko ekonomiczne, ale też łatwe i szybkie do przygotowania. Zupa ta jest tradycyjną zupą francuską, którą podaje się w najlepszych restauracjach. Spokojnie możemy więc ugotować ją na święta i większe uroczystości, a wszyscy będą zachwyceni.

Do przygotowania zupy cebulowej potrzebujemy dosłownie kilku składników: cebuli, czosnku, bulionu lub rosołu, wina i grzanek . Zupę doprawiamy solą, pieprzem, cukrem i suszonym tymiankiem. To właśnie te przyprawy odpowiadają za wspaniały smak i aromat dania.

Zupę cebulową koniecznie podajmy z domowymi grzankami. Ania Starmach grzanki przygotowuje z bagietki i żółtego sera, np. parmezanu, goudy. Wszystko zależy od tego, jaki ser akurat mamy w domu. Do grzanek możemy wykorzystać również czerstwe pieczywo, dzięki czemu nic w naszej kuchni się nie zmarnuje.

Zupa cebulowa według przepisu Ani Starmach

Składniki:

  • 4-5 dużych cebul

  • 1,5 l bulionu lub rosołu

  • 2 duże ząbki czosnku

  • 200 ml białego wina wytrawnego

  • 1 łyżka cukru

  • sól, pieprz

  • suszony tymianek

  • 1 łyżka oliwy z oliwek

  • 1 łyżka masła

Dodatkowo:

  • bagietka

  • kawałek sera żółtego

Jak ugotować zupę cebulową? Będzie smakować jak z francuskiej restauracji

Cebulę obierz, pokrój w piórka. Na głębokiej patelni rozpuść masło i oliwę, a następnie dodaj cebulę. Oprósz ją cukrem, wymieszaj i smaż przez około pół godziny, co jakiś czas całość przemieszaj. Gdy cebula zacznie zmieniać kolor na brązowy, dodaj przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, wlej też wino.

Całość oprósz suszonym tymiankiem i gotuj, aż większość wina wyparuje. Zawartość patelni przełóż do garnka, wlej gorący bulion i gotuj około 20 minut od momentu zagotowania. W tym czasie bagietkę pokrój w kromki, posyp startym serem.

Grzanki wstaw do piekarnika nagrzanego do 200 st. C. Piecz do momentu rozpuszczenia się sera. Zupę dopraw do smaku solą i pieprzem, rozlej do talerzy. Na wierzchu każdej porcji połóż 1-2 grzanki z serem.

Pomysł na równie pyszne zupy? Zupa dyniowa z pieczonej dyni . Ugotuj również rewelacyjną zupę krem z czosnku przepisu Magdy Gessler i podaj ją z domowymi grzankami.

Zupa cebulowa
canva/ LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: aniastarmach

Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy