Zupa czosnkowa Magdy Gessler
Zupa czosnkowa Magdy Gessler to doskonały pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad dla całej rodziny. Zupa czosnkowa jest bardzo aromatyczną, sycącą i zdrową zupą, jest pyszna, wzmacnia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Poznaj przepis na wyjątkową zupę czosnkową Magdy Gessler.
Czosnek od lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako naturalny antybiotyk o przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych właściwościach. Związki aktywne zawarte w czosnku wzmacniają również odporność, działają przeciwgrzybiczo i zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Czosnek powinien być więc włączony do naszej codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie i osłabienie organizmu.
Zupę czosnkową Magdy Gessler charakteryzuje głęboki, wyraźny aromat. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym z boczkiem, serkiem śmietanowym i majerankiem, a podana z grzankami i parmezanem wygląda i smakuje doskonale. Zupa czosnkowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna.
Jeśli szukasz pomysłu na pyszną i rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na zupę cebulową, doskonałą na jesienne chłody.
Przepis na zupę czosnkową Magdy Gessler
Składniki na 4-5 porcji:
10 ząbków czosnku
biała cebula
2 ziemniaki
40 g wędzonego boczku
20 g parmezanu
2 łyżki masła
pieprz, sól
szczypta majeranku
1,5 l bulionu warzywnego
30 g serka topionego śmietankowego
Składniki na grzanki:
mała bagietka pszenna
oliwa z oliwek
Jak ugotować zupę czosnkową Magdy Gessler?
Zagotuj bulion i pokrój w kostkę ziemniaki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, następnie podsmaż na maśle, dodaj ziemniaki i smaż jeszcze przez chwilę, przełóż do bulionu.
Na patelni z czosnku podsmaż pokrojony boczek, przełóż go do zupy, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, zetrzyj parmezan na tarce.
Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na mniejsze kromki, skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej.
Kiedy ziemniaki się ugotują zblenduj zupę, dodaj serek topiony, gotuj i mieszaj, aż zupełnie się rozpuści, w razie potrzeby ponownie dopraw przyprawami.
Na talerz włóż 2 grzanki, wlej zupę, oprósz startym parmezanem.
Smacznego.