Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zupa czosnkowa Magdy Gessler
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 23.11.2021 01:00

Zupa czosnkowa Magdy Gessler

 Zupa czosnkowa Magdy Gessler
canva/sweetcarrotfoodphoto

Zupa czosnkowa Magdy Gessler to doskonały pomysł na rozgrzewający, jesienny obiad dla całej rodziny. Zupa czosnkowa jest bardzo aromatyczną, sycącą i zdrową zupą, jest pyszna, wzmacnia odporność i pomaga walczyć z przeziębieniem i grypą. Poznaj przepis na wyjątkową zupę czosnkową Magdy Gessler.

Czosnek od lat wykorzystywany jest w medycynie ludowej jako naturalny antybiotyk o przeciwbakteryjnych, przeciwwirusowych i przeciwzapalnych właściwościach. Związki aktywne zawarte w czosnku wzmacniają również odporność, działają przeciwgrzybiczo i zapobiegają powstawaniu miażdżycy i innych chorób układu sercowo-naczyniowego. Czosnek powinien być więc włączony do naszej codziennej diety, zwłaszcza w okresie jesienno-zimowym, kiedy nietrudno o przeziębienie i osłabienie organizmu.

Zupę czosnkową Magdy Gessler charakteryzuje głęboki, wyraźny aromat. Zupa gotowana jest na bulionie warzywnym z boczkiem, serkiem śmietanowym i majerankiem, a podana z grzankami i parmezanem wygląda i smakuje doskonale. Zupa czosnkowa doskonale rozgrzewa i wzmacnia naszą odporność, jest prosta w przygotowaniu i naprawdę pyszna.

Jeśli szukasz pomysłu na pyszną i rozgrzewającą zupę- tu poznasz przepis na zupę cebulową, doskonałą na jesienne chłody.

Przepis na zupę czosnkową Magdy Gessler

Składniki na 4-5 porcji:

  • 10 ząbków czosnku

  • biała cebula

  • 2 ziemniaki

  • 40 g wędzonego boczku

  • 20 g parmezanu

  • 2 łyżki masła

  • pieprz, sól

  • szczypta majeranku

  • 1,5 l bulionu warzywnego

  • 30 g serka topionego śmietankowego

Składniki na grzanki:

  • mała bagietka pszenna

  • oliwa z oliwek

Jak ugotować zupę czosnkową Magdy Gessler?

Zagotuj bulion i pokrój w kostkę ziemniaki. Czosnek i cebulę drobno posiekaj, następnie podsmaż na maśle, dodaj ziemniaki i smaż jeszcze przez chwilę, przełóż do bulionu.

Na patelni z czosnku podsmaż pokrojony boczek, przełóż go do zupy, dopraw solą, pieprzem, majerankiem i gotuj na wolnym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie, zetrzyj parmezan na tarce.

Przygotuj grzanki: bagietkę pokrój na mniejsze kromki, skrop oliwą i podsmaż na patelni grillowej.

Kiedy ziemniaki się ugotują zblenduj zupę, dodaj serek topiony, gotuj i mieszaj, aż zupełnie się rozpuści, w razie potrzeby ponownie dopraw przyprawami.

Na talerz włóż 2 grzanki, wlej zupę, oprósz startym parmezanem.

Smacznego.