Smakosze.pl Przepisy Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
canva/Azurita

Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa

14 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Poznajcie przepis na apetyczną, pieczoną karkówkę. Sekretem jej smaku jest niebywale aromatyczna przyprawa. Jaka? To majeranek, który doskonale pasuje do wieprzowiny. Nie tylko dodaje jej niepowtarzalnego smaku, ale też poprawia trawienie tego tłustawego mięsa.

Na święta wiele osób piecze mięsa. Zwykle sięgamy po wieprzowinę, bo jest smaczna i niedroga. By otrzymać z niej smaczną pieczeń, tak naprawdę nie trzeba jakiś specjalnych zabiegów. Mięso wieprzowe zawiera bowiem sporo tłuszczu, które daje soczystość.

Soczystość to plus, jaki daje nam tłuszcz. Jest też jednak minus — tłuste mięso jest trudniej strawne niż chude, dostarcza też więcej kalorii. By poprawić trawienie tłuszczu, warto takie mięso odpowiednio przyprawić. I tutaj doskonale sprawdza się majeranek. Nie tylko pasuje do wieprzowiny smakiem, ale też pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym samym przyswojenie tego mięsa.

Apetyczna pieczona karkówka

Składniki:

  • ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej

  • główka czosnku

  • sól gruboziarnista

  • 1 opakowanie majeranku

  • 2 cebule

Przygotowanie karkówki

Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przy pomocy spiczasto zakończonego noża zrób w nim nacięcia i wciśnij w nie przekrojone na pół lub na ćwierć ząbki czosnku.

Karkówkę umieść w pojemniku, natrzyj solą i majerankiem. Obłóż plastrami cebuli. Przykryj, wstaw na 2 doby do lodówki.

Po tym czasie zamarynowaną karkówkę włóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.

Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i piecz w niej mięso ok. 3 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się płynem.

Po inne przepisy na pyszną karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na karkówkę pieczoną w rękawie , a także na karkówkę z ananasem .

majeranek
majeranek

Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: qchenne-inspiracje

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy