Apetyczna pieczona karkówka. Sekretem smaku jest niebywałe aromatyczna przyprawa
Poznajcie przepis na apetyczną, pieczoną karkówkę. Sekretem jej smaku jest niebywale aromatyczna przyprawa. Jaka? To majeranek, który doskonale pasuje do wieprzowiny. Nie tylko dodaje jej niepowtarzalnego smaku, ale też poprawia trawienie tego tłustawego mięsa.
Na święta wiele osób piecze mięsa. Zwykle sięgamy po wieprzowinę, bo jest smaczna i niedroga. By otrzymać z niej smaczną pieczeń, tak naprawdę nie trzeba jakiś specjalnych zabiegów. Mięso wieprzowe zawiera bowiem sporo tłuszczu, które daje soczystość.
Soczystość to plus, jaki daje nam tłuszcz. Jest też jednak minus — tłuste mięso jest trudniej strawne niż chude, dostarcza też więcej kalorii. By poprawić trawienie tłuszczu, warto takie mięso odpowiednio przyprawić. I tutaj doskonale sprawdza się majeranek. Nie tylko pasuje do wieprzowiny smakiem, ale też pobudza wydzielanie soków trawiennych, ułatwiając tym samym przyswojenie tego mięsa.
Apetyczna pieczona karkówka
Składniki:
-
ok. 1,5 kg karkówki wieprzowej
-
główka czosnku
-
sól gruboziarnista
-
1 opakowanie majeranku
-
2 cebule
Przygotowanie karkówki
Mięso opłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Przy pomocy spiczasto zakończonego noża zrób w nim nacięcia i wciśnij w nie przekrojone na pół lub na ćwierć ząbki czosnku.
Karkówkę umieść w pojemniku, natrzyj solą i majerankiem. Obłóż plastrami cebuli. Przykryj, wstaw na 2 doby do lodówki.
Po tym czasie zamarynowaną karkówkę włóż do brytfanny lub żaroodpornego naczynia i pozostaw na godzinę w temperaturze pokojowej.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. C i piecz w niej mięso ok. 3 godziny, co jakiś czas polewając wytwarzającym się płynem.
Po inne przepisy na pyszną karkówkę zapraszamy do naszego serwisu. Szczególnie polecamy recepturę na karkówkę pieczoną w rękawie , a także na karkówkę z ananasem .
Źródło zdjęcia: canva/Mykola Lunov
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Postne kotlety mielone z kaszy jęczmiennej. Prosty przepis na jarski obiad
-
Jak zrobić placki ziemniaczane bez tarki i blendera? Mamy niezawodny patent
-
Wyjątkowa babka wielkanocna prosto z Lubelszczyzny. Klasyka w doskonałym wydaniu
Źródło: qchenne-inspiracje