Apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem niespodzianką
Pieczone ziemniaki są doskonałym dodatkiem obiadowym. Miękkie w środku, chrupiące na zewnątrz zawsze pierwsze znikają z talerzy. Ziemniaki będą jeszcze smaczniejsze, kiedy upieczesz je z aromatycznym składnikiem. Poznaj przepis na apetyczne ziemniaki z piekarnika z pachnącym dodatkiem.
Ziemniaki pieczone to błyskawiczny dodatek do wielu potraw, a smakują o wiele lepiej od gotowanych. Ziemniaki z piekarnika z czosnkiem, papryką mieloną i tymiankiem to prawdziwa eksplozja smaków.
Świeży tymianek pięknie pachnie, nadaje potrawom rewelacyjny smak i posiada wiele leczniczych właściwości, dlatego też warto mieć doniczkę rośliny w swojej kuchni. Jeśli masz ogródek, posadź aromatyczne zioła i ciesz się nimi przez cały sezon.
Ziemniaki opiekane podaj z grillowanym, pieczonym lub duszony mięsem. Rewelacyjnie smakują również z rybami, a także daniami wegetariańskimi, np. z grillowaną papryką lub cukinią. Ziemniaczki przygotowane samodzielnie będą także pyszną i lekką kolacją lub podwieczorkiem.
Apetyczne ziemniaki z piekarnika
Składniki:
-
1 kg ziemniaków
-
3 duże ząbki czosnku
-
kilka gałązek świeżego tymianku
-
sól gruboziarnista, pieprz
-
2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej
-
oliwa z oliwek
Jak zrobić ziemniaki z piekarnika?
Ziemniaki obierz i pokrój w łódeczki i przełóż do miski. Dodaj posiekany czosnek, paprykę mieloną sól, pieprz, wlej oliwę i dokładnie wymieszaj.
Blachę wyłóż papierem do pieczenia i poukładaj na niej ziemniaki, na górę dodaj kilka gałązek świeżego tymianku. Całość wstaw do nagrzanego do 200 stopni C piekarnika z opcją grzania góra- dół, piecz około 30- 40 minut, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ tashka2000 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków
-
Niezwykły przepis na „warszawski” rosół. Wybór mięsa zaskakuje
-
Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika
Źródło: doradcasmaku.pl