Wyjątkowy patent Okrasy na młodą kapustę. Niezwykłe połączenie smaków
Młoda kapusta kusi smakiem. Karol Okrasa proponuje, by podać ją z pyszną pomidorową salsą i odrobiną aromatycznego masła z przyprawami. Koniecznie sprawdźcie ten wyjątkowy, nieskomplikowany przepis wydobywający z wczesnego warzywa niezwykły aromat, któremu mało kto się oprze. Domownicy będą zachwyceni.
Kapusta młoda w pomidorach jest kolejnym — po wybornej szczawiowej i kremie z dyni — pysznym pomysłem na przyrządzenie sezonowego warzywa wprost od Karola Okrasy. Danie zachwyci was wyśmienitym kontrastem pomiędzy delikatnością warzywa i wyrazistością pomidorowej salsy z dodatkiem ziół. Nikt nie oprze się tej wybornej kompozycji.
Przepis na młodą kapustę według Karola Okrasy
Składniki:
pół główki młodej kapusty
1/4 szklanki wody
60 g masło
2 łyżki oleju rzepakowego
sól i pieprz
Składniki na salsę pomidorową:
7 większych suszonych pomidorów z zalewy
50 ml oleju ze słoika z suszonymi pomidorami
2 ząbki czosnku
pół cytryny — sok i skórka
1 łyżka suszonego tymianku
sól i pieprz
Składniki na emulsję maślaną:
40 g masła
30 ml wody
1 łyżeczka kminu rzymskiego
1 łyżka soku wyciśniętego z cytryny
sól i pieprz
Przygotowanie kapusty:
Z kapusty usuwamy zewnętrzne liście. Kroimy ją na ćwiartki. Jeżeli nasze warzywo jest mało zbite i nieduże, przekrawamy jedynie na pół. Warzywo delikatnie dusimy w garnku pod przykryciem z niewielkim dodatkiem wody.
Gdy nieco zmięknie, a płyn odparuje, dodajemy masło, olej i pieprz. Zmniejszamy ogień i karmelizujemy, przypiekając płaskie boki kapusty na lekko brązowy kolor. Przenosimy na talerz. Doprawiamy solą i pieprzem, a następnie polewamy salsą z pomidorów. Możemy obsypać świeżym tymiankiem.
Przygotowanie pomidorowej salsy:
Pomidory suszone siekamy i łączymy je z olejem ze słoika. Dodajemy rozdrobniony czosnek, skórkę otartą z cytryny i sok z owocu. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem. Mieszamy i odstawiamy na bok.
Przygotowanie emulsji maślanej:
Na patelni, na której przyrządzaliśmy kapustę, umieszczamy masło, wodę sok z cytryny, kmin rzymski oraz po szczypcie soli i pieprzu.
Mieszamy i delikatnie podgrzewamy do czasu, aż uzyskamy jednolitą konsystencję. Dodajemy wcześniej przyrządzoną salsę pomidorową i ponownie mieszamy. Dodatkiem polewamy kapustę.
Źródło zdjęcia: canva/Dar1930 Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Co zrobić, aby wątróbka nie była gorzka i niesmaczna? Wystarczy 1 krok
Jak przechowywać tłuszcze i oleje? Garść najważniejszych porad
Przepis na bogracz Magdy Gessler z Kuchennych Rewolucji. Węgierska klasyka
Źródło: kuchnialidla