Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.05.2022 14:41

Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika

Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika
canva/milanfoto

Domowe masło bez wątpienia jest najlepszym i smaczniejszym produktem do smarowania pieczywa. Masło przygotujesz w zaledwie kilka minut z jednego składnika - tłustej śmietany. Poznaj prosty przepis na domowe masło, efekt zachwyci całą rodzinę.

Domowe masło zdecydowanie jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. W żadnym sklepie nie kupisz tak dobrego produktu. Podczas wytrącania się masła z ubijania śmietany powstaje wyrób poboczny- maślanka.

Maślankę możesz przelać do butelki, wstawić do lodówki i pić schłodzoną, możesz również ponownie ją zmiksować, aby zrobić większą ilość masła. Domowa maślanka również nie ma sobie równych, zblenduj ją z truskawkami lub malinami, a uzyskasz przepyszny i zdrowy koktajl.

Masło może stać w lodówce przez wiele dni, posmaruj nim świeży, jeszcze ciepły chleb- tak przygotowana kromka nie wymaga żadnego dodatku, jest przepyszna. Domowe masło jest aksamitne, zdrowe i pozbawione konserwantów.

Z czego robi się masło?

Do przygotowania domowego masła potrzebujesz wyłącznie śmietany. Im bardziej tłusta, tym lepsza. W sklepach dostaniesz śmietankę kremówkę 30 lub 36% i właśnie z niej zrobisz pyszne, domowe masło.

Jeśli masz dostęp do ekologicznych produktów mlecznych, prosto z gospodarstwa, wykorzystaj właśnie taką śmietanę, a masło będzie lepsze. 500 ml śmietanki wystarczy na przygotowanie około 150 g domowego masła.

Prosty przepis na domowe masło

Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i miksuj na średnich obrotach miksera przez około minutę, następnie zwiększ obroty na najwyższe i miksuj, aż wytrąci się masło.

Zbity tłuszcz razem z wodnistą częścią przelej przez gęste sito lub gazę. Masło przełóż do innego pojemnika, powstałą maślankę ponownie miksuj, aż znowu wytrąci się tłuszcz.

Powstałe masło opłucz dokładnie z resztki maślanki pod zimną, bieżącą wodą i nadaj masie odpowiedni kształt. Gotowe masło przełóż do masielniczki i wstaw do lodówki, smacznego.

Śmietana w słoiku

Źródło zdjęcia: canva/ Svetlana Lukienko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: akademiasmaku.pl