Prosty przepis na domowe masło. Potrzebujesz tylko jednego składnika
Domowe masło bez wątpienia jest najlepszym i smaczniejszym produktem do smarowania pieczywa. Masło przygotujesz w zaledwie kilka minut z jednego składnika - tłustej śmietany. Poznaj prosty przepis na domowe masło, efekt zachwyci całą rodzinę.
Domowe masło zdecydowanie jest najzdrowsze i najsmaczniejsze. W żadnym sklepie nie kupisz tak dobrego produktu. Podczas wytrącania się masła z ubijania śmietany powstaje wyrób poboczny- maślanka.
Maślankę możesz przelać do butelki, wstawić do lodówki i pić schłodzoną, możesz również ponownie ją zmiksować, aby zrobić większą ilość masła. Domowa maślanka również nie ma sobie równych, zblenduj ją z truskawkami lub malinami, a uzyskasz przepyszny i zdrowy koktajl.
Masło może stać w lodówce przez wiele dni, posmaruj nim świeży, jeszcze ciepły chleb- tak przygotowana kromka nie wymaga żadnego dodatku, jest przepyszna. Domowe masło jest aksamitne, zdrowe i pozbawione konserwantów.
Z czego robi się masło?
Do przygotowania domowego masła potrzebujesz wyłącznie śmietany. Im bardziej tłusta, tym lepsza. W sklepach dostaniesz śmietankę kremówkę 30 lub 36% i właśnie z niej zrobisz pyszne, domowe masło.
Jeśli masz dostęp do ekologicznych produktów mlecznych, prosto z gospodarstwa, wykorzystaj właśnie taką śmietanę, a masło będzie lepsze. 500 ml śmietanki wystarczy na przygotowanie około 150 g domowego masła.
Prosty przepis na domowe masło
Śmietanę wlej do wysokiego naczynia i miksuj na średnich obrotach miksera przez około minutę, następnie zwiększ obroty na najwyższe i miksuj, aż wytrąci się masło.
Zbity tłuszcz razem z wodnistą częścią przelej przez gęste sito lub gazę. Masło przełóż do innego pojemnika, powstałą maślankę ponownie miksuj, aż znowu wytrąci się tłuszcz.
Powstałe masło opłucz dokładnie z resztki maślanki pod zimną, bieżącą wodą i nadaj masie odpowiedni kształt. Gotowe masło przełóż do masielniczki i wstaw do lodówki, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/ Svetlana Lukienko Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak zrobić idealne jajka sadzone? Wystarczy 1 prosta sztuczka szefów kuchni
Obłędne kotlety mielone z twarogiem - smakowite i bosko soczyste. Idealne na obiad
Co zrobić, żeby sernik był puszysty i nie opadł podczas pieczenia? Mamy niezawodny patent
Źródło: akademiasmaku.pl