Arbuz z grilla z serem feta. Patent podbija Internet
Arbuz z grilla brzmi dziwnie? Warto spróbować. Owoc po podgrzaniu nabiera charakteru, a dodana szybka marynata sprawi, że będzie smakował doskonale. Z fetą jest wręcz wyborny. Przygotujcie ten prosty, słodko-słony rarytas, a będzie zaskoczeni, jak szybko znika.
Jeżeli nigdy nie przygotowywaliście owoców na grillu, koniecznie spróbujcie. Soczysty arbuz na ciepło w połączeniu ze słonym serem smakuje wybornie. Kompozycji dopełniają pyszna marynata i sos na bazie miodu. Spróbujecie?
Przepis na znakomitego arbuza z grilla
Składniki:
-
1 arbuz średniej wielkości
-
160 g sera typu feta lub wegańskiego odpowiednika
-
4 łyżki oliwy z oliwek
-
8 łyżek miodu lub syropu klonowego (w wersji wegańskiej)
-
4 łyżki sosu sojowego
-
100 -150 g orzechów włoskich
-
świeża mięta
Jak zrobić arbuza z grilla? Przepis jest prosty
Arbuz myjemy, a następnie kroimy go w dość cienkie plastry — niech mają około 1 cm grubości. Każdy kawałek smarujemy oliwą z oliwek oraz miodem lub syropem klonowym. Zużyjemy około 2 łyżek każdego z produktów.
Tak przygotowany owoc grillujemy po 2-3 minut na stronę. W tym czasie zmięknie i ładnie się zarumieni. Gotowy smakołyk przekładamy na talerze.
Polewamy go pozostałym słodzikiem wymieszanym z posiekaną miętą, rozdrobnionymi orzechami i sosem sojowym. Całość posypujemy pokruszonym serem feta. Smacznego.
Nie możesz jeść sera feta? Mamy patent dla ciebie
Arbuz z grilla będzie pyszny z marynowanym tofu jedwabistym. Wystarczy, że kostkę delikatnego sojowego produktu dzień wcześniej drobno pokroisz i zalejesz oliwą z oliwek połączoną z solą i ziołami prowansalskimi.
Potrzebujesz odpowiednio 2 łyżki i 2 łyżeczki tych przypraw. Zamiast ziół możesz też użyć pieprzu cayenne czy ostrej papryki. Ilość dobierz wedle upodobań. Taka roślinna feta będzie też pasowała do letnich sałatek.
Na naszej stronie znajdziecie inne pomysły na wykorzystanie arbuza. Słodki owoc jest idealny do przygotowania wyśmienitego chłodnika . Będzie też znakomicie smakował w tym serniku bez pieczenia .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kiedy należy solić rosół? Nie każdy zna odpowiedź. Najlepsi kucharze stosują się do 1 zasady
-
Kotlety schabowe z ananasem i serem. Sprawdzony patent na wakacyjny obiad
-
Pomysł na tani obiad – zapiekanka makaronowa z mięsem mielonym i sosem pomidorowym