Sernik bez pieczenia z arbuzowo-truskawkową nutą. Deser zwala z nóg każdego łasucha
Pomysł na lekki i pełen smaku deser na lato? Wykorzystaj sezon na pyszne owoce i przygotuj sernik bez pieczenia na spodzie z herbatników z arbuzowo-truskawkową nutą. Cała blacha zniknie jeszcze tego samego dnia.
Sernik na zimno z musem arbuzowo- truskawkowym jest deserem idealnym do kawy w upalne dni, kiedy żar leje się z nieba. Słodki, kruchy spód, puszysta i lekka masa z serków waniliowych i mascarpone oraz orzeźwiający mus owocowy to połączenie, którego musisz spróbować.
Sernik bez pieczenia ma rewelacyjny smak, nie jest ani za słodki, ani za kwaśny. Herbatniki z pianką serową i musem z owoców doskonale się łączą i sprawiają, że deser znika błyskawicznie. Możesz przygotować również sernik na zimno na zwykłych biszkoptach, efekt końcowy pozostanie bez zmian.
Deser wstaw do lodówki na minimum 6 godzin, aby masy dobrze stężały. Chwilę przed podaniem udekoruj sernik świeżymi truskawkami lub liśćmi mięty. Możesz również dodatkowo wyłożyć brzegi ciasta wiórkami kokosowymi lub płatkami migdałowymi.
Składniki na kruchy spód (tortownica o średnicy 26 cm):
250 g herbatników
pół kostki masła
Składniki na masę serową:
250 g serka mascarpone
500 g serka waniliowego homogenizowanego
4 łyżki cukru pudru
200 ml śmietanki 30%
2 łyżki żelatyny
Składniki na masę owocową:
3/4 szklanki zmiksowanego miąższu arbuza
szklanka zmiksowanych truskawek
1-3 łyżki cukru pudru
3 łyżeczki żelatyny