Niezwykły chłodnik z pomidorów i arbuza. Idealna zupa na upały
Chłodnik pomidorowy jest pełnym smaku i niezwykle orzeźwiającym pomysłem na letni obiad. Przygotowany z dodatkiem arbuza ochłodzi was jeszcze skuteczniej, a przy tym będzie przyjemnie słodki. Spróbujecie?
Chłodnik jest jednym z szybkich w przygotowaniu dań, które sprawdzają się w upalne dni. Nieoczywiste połączenie pomidorów i arbuza jest naszą kolejną propozycją na smakowity letni posiłek. Podajcie go zamiast rosołu, a rodzina będzie zachwycona.
Przepis na wyjątkowy chłodnik z arbuzem
Składniki:
2 spore pomidory malinowe
400 g miąższu arbuza
10 migdałów bez skórki
1 ząbek czosnku
1 cebula szalotka
2 łyżeczki octu winnego
2 łyżeczki oliwy z oliwek
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie chłodnika z pomidorów i arbuza:
Pomidory umieszczamy w misce i zalewamy wrzątkiem. Po chwili wyjmujemy je i usuwamy skórki. Warzywo kroimy, usuwając przy okazji szypułki. Umieszczamy je w pojemniku blendera.
Dodajemy oczyszczony z pestek miąższ arbuza, migdały, pozbawiony łupiny czosnek i obraną cebulkę. Na koniec wlewamy ocet i oliwę. Składniki blendujemy.
Chłodnik doprawiamy solą i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Wstawiamy go do lodówki na co najmniej godzinę. Można wcześniej przecedzić przez sito. Doskonale smakuje np. z kostkami sera feta.
Po inne smakowite przepisy na pierogi zajrzyjcie na naszą stronę. W tym artykule znajdziecie recepturę na dobrze znany wam chłodnik litewski. Ten artykuł natomiast zawiera wskazówki przydatne podczas przygotowania tego dania z dodatkiem rzodkiewek i ogórków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Prosta i pyszna młoda kapusta kiszona w słoiku. Perfekcyjna kiszonka na lata
Marchewka z groszkiem inaczej. Sekretny składnik sprawia, że nabiera nowej jakości
Letni chłodnik z fit twistem. Smaku nadają mu sezonowe warzywa
Źródło: kwestiasmaku