Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
canva/Roxiller

Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek

14 października 2022

Pasta z bakłażana jest świetnym dodatkiem do chleba. Aromatyczne i kremowe smarowidło może zastąpić też masło, a przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy upieczone warzywo rozdrobnić z kilkoma dodatkami. Z naszym przepisem na pewno Wam się uda.

Pieczony bakłażan w formie pasty jest naprawdę doskonały. Sezamowa pasta tahini i kilka wyrazistych przypraw nadają smarowidłu znakomitej konsystencji i bogatego smaku. Inspirowana kuchnią arabską pasta kanapkowa z pewnością znajdzie wielu amatorów.

Przepis na pyszną pastę z bakłażana

Składniki:

  • 1 spory bakłażan

  • 2 łyżki pasty tahini

  • ćwiartka cytryny

  • 2 ząbki czosnku

  • oliwa z oliwek

  • 1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak zrobić pastę z bakłażana? Znamy prosty przepis na smakowity dodatek do pieczywa

Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 190 st. C. W tym czasie myjemy bakłażana i kroimy go na 2 części wzdłuż. Miąższ nacinamy w kratkę, po czym skrapiamy warzywo oliwą z oliwek.

Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórką do dołu. Pieczemy około 30 minut — będzie gotowy, gdy zmięknie. Warto chwilę wcześniej sprawdzić stan — nie możemy dopuścić, by się przypalił.

Miąższ bakłażana wydobywamy łyżką i przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy czosnek bez łupiny, tahini, 2 łyżki oliwy, sok wyciśnięty z cytryny, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Blendujemy do czasu, aż uzyskamy gładką pastę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw.

Wskazówki:

  • Bakłażan można też pokroić w plastry i upiec w opiekaczu do panini lub podpiec na grillowej patelni.

  • Do pasty można też dodać natkę pietruszki, pestki słonecznika lub dyni.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty kanapkowe. Spróbujcie przysmaku z fasoli , który do złudzenia przypomina smalec. Polecamy także sezonowy dyniowy krem kanapkowy z nutą papryki .

Pasta z bakłażana jest świetna
canva/etorres69

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy