Aromatyczna pasta z bakłażana. Doskonała do pieczywa i przystawek
Pasta z bakłażana jest świetnym dodatkiem do chleba. Aromatyczne i kremowe smarowidło może zastąpić też masło, a przygotowuje się je bardzo prosto. Wystarczy upieczone warzywo rozdrobnić z kilkoma dodatkami. Z naszym przepisem na pewno Wam się uda.
Pieczony bakłażan w formie pasty jest naprawdę doskonały. Sezamowa pasta tahini i kilka wyrazistych przypraw nadają smarowidłu znakomitej konsystencji i bogatego smaku. Inspirowana kuchnią arabską pasta kanapkowa z pewnością znajdzie wielu amatorów.
Przepis na pyszną pastę z bakłażana
Składniki:
-
1 spory bakłażan
-
2 łyżki pasty tahini
-
ćwiartka cytryny
-
2 ząbki czosnku
-
oliwa z oliwek
-
1 płaska łyżeczka mielonego kminu rzymskiego
-
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak zrobić pastę z bakłażana? Znamy prosty przepis na smakowity dodatek do pieczywa
Zaczynamy od rozgrzania piekarnika do temperatury 190 st. C. W tym czasie myjemy bakłażana i kroimy go na 2 części wzdłuż. Miąższ nacinamy w kratkę, po czym skrapiamy warzywo oliwą z oliwek.
Układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blasze skórką do dołu. Pieczemy około 30 minut — będzie gotowy, gdy zmięknie. Warto chwilę wcześniej sprawdzić stan — nie możemy dopuścić, by się przypalił.
Miąższ bakłażana wydobywamy łyżką i przenosimy do pojemnika blendera. Dodajemy czosnek bez łupiny, tahini, 2 łyżki oliwy, sok wyciśnięty z cytryny, kmin rzymski oraz sól i pieprz. Blendujemy do czasu, aż uzyskamy gładką pastę. Próbujemy i ewentualnie dodajemy więcej przypraw.
Wskazówki:
-
Bakłażan można też pokroić w plastry i upiec w opiekaczu do panini lub podpiec na grillowej patelni.
-
Do pasty można też dodać natkę pietruszki, pestki słonecznika lub dyni.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty kanapkowe. Spróbujcie przysmaku z fasoli , który do złudzenia przypomina smalec. Polecamy także sezonowy dyniowy krem kanapkowy z nutą papryki .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Kremowy serowy sos do zapiekanki ziemniaczanej lub z makaronem. Będą Cię błagać o przepis
-
Jakich zup nie powinno się gotować na rosole? Mamy całą listę
-