Najdoskonalsza pod słońcem pasta kanapkowa z pieczonej dyni. Więcej nie zjesz już żadnej innej
Zapraszamy was na najdoskonalszą pod słońcem pastę kanapkową z pieczonej dyni. Gdy raz jej spróbujesz, więcej nie zjesz już żadnej innej pasty. Jest nie tylko smaczna, ale też wyjątkowo zdrowa. Możesz przygotować ją na mały zapas, bo w lodówce spokojnie poleży kilka dni. Dynia z roku na rok staje się u nas coraz popularniejsza. Na straganach, a nawet w sklepach można jesienią kupić ją w kilku odmianach. Może nie ma takiego wzięcia jak marchewka, czy cebula, ale też jej zastosowanie nie jest tak oczywiste, jak po prostu wrzucenie do zupy.
Dynia jest warzywem, które doskonale nadaje się na zupy, do gulaszów i zapiekanek. Świetnie smakuje też pieczona podana np. z sosem jogurtowo-czosnkowym. Jednak, gdy już ją upieczecie, możecie też z niej zrobić pyszne smarowidło do pieczywa. Za chwilę podamy wam prosty przepis na pastę z dyni idealną na kanapki.
Przepis na pastę z dyni
Składniki:
ok. 50 dag dyni
2-3 łyżki pestek słonecznika
4-5 pomidorów suszonych z zalewy olejowej
2 łyżki oliwy z oliwek
papryka wędzona
papryka ostra mielona
sól, pieprz
Przygotowanie aromatycznej pasty z dyni
Dynię oczyść z nasion, pokrój na mniejsze kawałki. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i piecz ok. 15 minut w 200 st. C. Wystudź.
Jeśli skórka dyni jest twarda, usuń ją teraz. Miąższ umieść w misce. Dodaj podprażone na suchej patelni pestki słonecznika, pokrojone pomidory suszone i oliwę.
Dynię zblenduj z dodatkami. Dopraw ją do smaku wędzoną papryką, ostrą papryką oraz solą i pieprzem.
Wskazówka:
Dynię najlepiej jest upiec przy okazji np. pieczenia ciasta lub mięsa. Dzięki temu nie będziemy tracić energii na nieduży kawałek dyni.
Na naszej stronie znajdziesz też przepis na dyniowe kopytka, a także na zupę z dyni.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Pierogi bez gotowania z serem i szczawiem. Chrupiący pomysł na wyjątkowy obiad
Dlaczego czosnek w kiszonych ogórkach robi się zielony? Zdradzamy, czy jest się czego obawiać
Pysznie pachnący i chrupiący chleb bez wyrabiania. Łatwiejszej receptury nie znajdziesz
Źródło: lifemanagerka