Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek
canva/bhofack2

Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek

17 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Lubicie szarlotkę? A robiliście już szarlotkę z dodatkiem gruszek? Warto spróbować, bo wychodzi aromatyczna i momentalnie znika z talerzyków. Gruszki wprowadzają do tego ciasta przyjemną twardość i zapach, jabłka dodają mu kwaskowej nuty.

Tradycyjna szarlotka jest pysznym połączeniem kruchego ciasta i soczystych jabłek. Jeśli jednak chcecie odmienić smak dobrze już znanego deseru, możecie jabłka zestawić z innymi owocami. Mogą to być owoce sezonowe, np. porzeczki, śliwki, czy dostępne o tej porze roku gruszki.

Aromatyczna szarlotka z dodatkiem gruszek

Składniki:

na ciasto:

  • 25 dag masła

  • 10 dag cukru pudru plus 1 łyżka

  • 3 jajka

  • 55 dag mąki

  • 3 łyżki kwaśnej śmietany

na nadzienie:

  • 80 dag kwaskowych jabłek

  • 1,2 kg gruszek

  • 2 łyżki cukru

  • cynamon

  • 2 zmielone goździki

  • 4 łyżki kaszy manny

Przygotowanie szarlotki

Miękkie masło utrzyj z 10 dag cukru pudru. Dalej ucieraj, dodając kolejno żółtka. Mieszaj lub wyrabiaj, dodając na przemian trochę mąki i śmietany. Ciasto zawiń w folię, włóż do lodówki.

Jabłka i gruszki obierz, przekrój na cztery, usuń gniazda nasienne. Cząstki owoców pokrój w plasterki. Owoce wymieszaj z cukrem, przyprawami (do smaku) i kaszą manną.

Z ciasta odkrój 1/3. Resztę rozwałkuj i wyłóż nim dno dużej, prostokątnej formy (formę wyłóż wcześniej papierem do pieczenia). Ciasto piecz ok. 15 min w 200 st. C.

Białka ubij na sztywno z łyżką cukru pudru. Na podpieczony spód wyłóż owoce, przykryj je warstwą piany z białek. Wierzch posyp pozostałym, startym ciastem.

Ciasto piecz ok. 45 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 190 st. C. Po przestudzeniu możesz je oprószyć cukrem pudrem.

Jeśli szukasz inspiracji na inne szarlotki, zajrzyj na naszą stronę. Znajdziesz tu np. przepis na szarlotkę na cieście francuskim , a także na szarlotkę sypaną .

gruszki
gruszki

Źródło zdjęcia: canva/JackF

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: madameedith

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy