Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalnie prosta i ekspresowa szarlotka na cieście francuskim wg. Katarzyny Dowbor

Banalnie prosta i ekspresowa szarlotka na cieście francuskim wg. Katarzyny Dowbor

Szarlotka na cieście francuskim Kasi Dowbor
canva/nobtis; Pawel Wodzynski/East News

Szarlotka jest smacznym ciastem wybieranym przez wielu smakoszy. Przyrządzenie dobrego ciasta kruchego to jednak pewne wyzwanie. Jeśli nie macie na to ochoty, mamy dla was rozwiązanie idealne — pyszny przepis Kasi Dowbor z wykorzystaniem gotowego ciasta francuskiego. Deser zrobicie w chwilę, a zachwyci każdego, kto go spróbuje.

Szarlotki występują w wielu wariantach. Niektórzy do jabłkowego ciasta dodają budyń. Są też i tacy, którzy cenią sobie ten przysmak w wersji bez pieczenia. Tym razem zdradzamy sposób na szybkie przygotowanie klasycznego deseru na cieście francuskim. Będzie równie smaczny, jak szarlotka na kruchym spodzie.

Przepis szarlotkę na cieście francuskim Kasi Dowbor

Składniki:

  • 2 opakowanie gotowego ciasta francuskiego

  • 5 dużych kwaśnych jabłek

  • 100 g cukru

  • cynamon

  • 1 jajo

Przygotowanie:

Średniej wielkości blachę wykładamy jednym opakowaniem ciasta francuskiego. Jeśli wyrób był mrożony, rozmrażamy go wcześniej w lodówce. Jabłka obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.

Dusimy je na patelni lub w garnku z cukrem. Gdy nieco ostygną, układamy je na cieście i posypujemy cynamonem wedle uznania. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 200 stopni Celsjusza.

Drugie opakowanie ciasta francuskiego kroimy na paski i układamy je na jabłkach, tworząc kratkę. W małej miseczce roztrzepujemy jajko i smarujemy nim wierzch ciasta. Dzięki temu ładnie się zarumieni.

Pieczemy przez około 40 minut do czasu, aż ciasto zrobi się brązowe. Gotowy deser możemy oprószyć cukrem pudrem. Pysznie smakuje z lodami waniliowymi i czarną kawą. Smacznego.

Ciasto francuskie
Ciasto francuskie będzie doskonałą bazą do szarlotki

Źródło zdjęcia: canva/bodu9

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: newsy.gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram