Smakosze.pl Przepisy Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana
canva/fotek

Aromatyczna, przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

9 stycznia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Zastanawiasz się, co dziś podać do obiadu? Jeśli masz pod ręką kiszoną kapustę, sprawa jest prosta. Przygotuj kapustę zasmażaną. Przyprawiona kminkiem będzie aromatyczna i po prostu wyborna. Sprawdzi się jako dodatek do dań z wieprzowiny i wołowiny.

Choć surówki są niewątpliwie bardzo zdrowe, to do niektórych dań, aż się prosi, by podać wyrazisty i ciepły dodatek. Niektórzy sięgną po zasmażane buraczki, inni po marchewkę z groszkiem. Jednak z całą pewnością najwięcej zwolenników będzie miała kapusta zasmażana.

Jej przygotowanie nie jest trudne ani pracochłonne. Kiszoną kapustę wystarczy bowiem poddusić, doprawić i zaciągnąć zasmażką z mąki. Jeśli chodzi o przyprawy, doskonale pasuje do niej kminek. Dodaje jej orzeźwiającego smaku, a przy tym poprawia strawność potrawy.

Aromatyczna, wyborna przyprawiona kminkiem kapusta zasmażana

Składniki:

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • 1 marchewka

  • 2-3 listki laurowe

  • 3-4 ziarna ziela angielskiego

  • majeranek

  • 1 łyżeczka kminku

  • 2 łyżki masła

  • 2 łyżeczki mąki

  • sól, pieprz

Przygotowanie kapusty zasmażanej

Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, przepłucz ją. Przelej ją wrzątkiem, osącz, poszatkuj drobniej. Marchew obierz, opłucz, zetrzyj na średnich oczkach.

Kapustę i marchew umieść w garnku, zalej wodą. Dodaj listki laurowe, ziele angielskie i majeranek. Gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.

Do kapusty dodaj kminek, całość gotuj jeszcze ok. 5 minut. Na patelni rozpuść masło, wsyp mąkę i mieszając, lekko ją zrumień.

Zasmażkę na patelni rozprowadź częścią płynu spod kapusty, dodaj do kapusty w garnku. Wymieszaj, dopraw solą i pieprzem, gotuj jeszcze ok. 5 minut. W naszym serwisie znajdziesz też inne przepisy na smaczne dodatki do obiadu. Sprawdź, jak przygotować zasmażane buraczki , a także jak zrobić marchewkę z groszkiem .

kminek
kminek

Źródło zdjęcia: canva/jeka1984

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gotujmy

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy