Wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek
Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub pożywny podwieczorek, mamy dobry pomysł. Przygotuj wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek. Nie ma przy nich dużo pracy, a dzięki owocom kluski zyskają wyraźny smak i staną się wartościowsze.
Kluski leniwe czy też pierogi leniwe są ulubionym daniem z dzieciństwa wielu z nas. Skąd się wzięła ich nazwa? Otóż w smaku przypominają one pierogi z serem, tyle że nie trzeba tu rozwałkowywać ciasta, nadziewać i lepić pierogów. Ot, taka mało pracochłonna wersja słodkich pierogów.
Pierogi leniwe lubią towarzystwo słodkich dodatków. Świetnie smakują polane masłem albo zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem. Można je też polać śmietaną czy owocowym sosem. Pasują też do nich pokrojone owoce świeże i jak się o tym zaraz przekonacie, również suszone.
Wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek
Składniki:
50 dag tłustego twarogu
garść kalifornijskich śliwek suszonych
3 jajka
20 dag mąki pszennej
sól
2 łyżki masła
cukier do posypania
Przygotowanie leniwych
Twaróg przepuść przez praskę lub włóż do miski i wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Śliwki pokrój w małą kostkę.
Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Twaróg wymieszaj z żółtkami i szczyptą soli, a potem z ubitymi białkami, mąką i kawałkami śliwek.
Ciasto przełóż na stolnicę, podziel na kilka części. Podsypując mąką, uformuj z niego wałki, lekko je spłaszcz, pokrój na kluski.
W garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Do wody wrzuć kluski, zamieszaj, gotuj, aż wypłyną na powierzchnię wody.
Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze. Polej je stopionym masłem, posyp cukrem i ewentualnie cynamonem.
Wskazówka: Do ciasta na kluski możesz też dodać trochę cukru wanilinowego lub posypać nim gotowe już kluski.
Na naszej stronie znajdziecie też przepis na wyborne pierogi z serem, a także na pierogi z suszonymi śliwkami.
Źródło zdjęcia: canva/SasaJo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: gazetakrakowska