Smakosze.pl
kluski leniwe

canva/Dar1930

Wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek

9 Stycznia 2022

(Ostatnia zmiana: 18 Stycznia 2022)

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukasz pomysłu na bezmięsny obiad lub pożywny podwieczorek, mamy dobry pomysł. Przygotuj wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek. Nie ma przy nich dużo pracy, a dzięki owocom kluski zyskają wyraźny smak i staną się wartościowsze.

Kluski leniwe czy też pierogi leniwe są ulubionym daniem z dzieciństwa wielu z nas. Skąd się wzięła ich nazwa? Otóż w smaku przypominają one pierogi z serem, tyle że nie trzeba tu rozwałkowywać ciasta, nadziewać i lepić pierogów. Ot, taka mało pracochłonna wersja słodkich pierogów.

Pierogi leniwe lubią towarzystwo słodkich dodatków. Świetnie smakują polane masłem albo zrumienioną na maśle tartą bułką i posypane cukrem. Można je też polać śmietaną czy owocowym sosem. Pasują też do nich pokrojone owoce świeże i jak się o tym zaraz przekonacie, również suszone.

Pieczone ziemniaczki z chrupiącą skórką

Przepyszne pieczone ziemniaki z boską chrupiącą skórką

CZYTAJ DALEJ

Wyborne leniwe z niecodziennym dodatkiem suszonych śliwek

Składniki:

  • 50 dag tłustego twarogu

  • garść kalifornijskich śliwek suszonych

  • 3 jajka

  • 20 dag mąki pszennej

  • sól

  • 2 łyżki masła

  • cukier do posypania

Przygotowanie leniwych

Twaróg przepuść przez praskę lub włóż do miski i wytłucz tłuczkiem do ziemniaków. Śliwki pokrój w małą kostkę.

Białka oddziel od żółtek, ubij je na sztywną pianę. Twaróg wymieszaj z żółtkami i szczyptą soli, a potem z ubitymi białkami, mąką i kawałkami śliwek.

Ciasto przełóż na stolnicę, podziel na kilka części. Podsypując mąką, uformuj z niego wałki, lekko je spłaszcz, pokrój na kluski.

W garnku zagotuj sporą ilość wody, posól ją. Do wody wrzuć kluski, zamieszaj, gotuj, aż wypłyną na powierzchnię wody.

Kluski wyjmij łyżką cedzakową na talerze. Polej je stopionym masłem, posyp cukrem i ewentualnie cynamonem.

Wskazówka: Do ciasta na kluski możesz też dodać trochę cukru wanilinowego lub posypać nim gotowe już kluski.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na wyborne pierogi z serem, a także na pierogi z suszonymi śliwkami.

suszone śliwki

suszone śliwki

Źródło zdjęcia: canva/SasaJo

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Slajd 1 z 6

Krojenie mięsa

Niewłaściwe krojenie mięsa

Mało kto zdaje sobie sprawę, że kierunek, w którym kroimy mięso, ma ogromne znaczenie. Pod żadnym wypadkiem nie powinniśmy tego robić wzdłuż włókien. Najlepiej kroić mięso w poprzek. Właśnie wtedy będzie ono odpowiednio kruche i soczyste. Kolejny slajd dotyczy błędu popełnianego przez wielu Polaków.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: gazetakrakowska

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Lekkie i puszyste racuchy z jabłkami i bajeczną chrupiącą niespodzianką

Czytaj więcej >

Przepisy

Boskie ciasto czekoladowe z dodatkiem wiśni

Czytaj więcej >

Przepisy

Hitowy przepis Strzelczyka na niezapomniane oponki serowe

Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na zdrowe i chrupiące chipsy z jabłka

Czytaj więcej >

Przepisy

Wieprzowina po seczuańsku - powiew Azji w Twojej kuchni

Czytaj więcej >

Przepisy

W czym moczyć wątróbkę, żeby była miękka?

Czytaj więcej >