Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?
Do wielu potraw dodaje się smażoną cebulę, bo podnosi ich smak. Zeszkloną cebulką można też okrasić np. wytrawne pierogi. Słodkawa i lekko rumiana potrafi sprawić, że danie będzie smakować obłędnie. Niektórzy w czasie smażenia oprószają cebulę solą. A wiesz, dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli? Szybko zauważysz pożądany efekt.
Smażenie cebuli to niby prosta rzecz. Na patelni wystarczy rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie wyglądała zadowalająco. Jednak cebulę można usmażyć na wiele sposobów, a przy tym wcale nie trudno o jej przypalenie. Dziś podpowiemy wam jak uzyskać smaczną, karmelową cebulkę.
Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?
Lekko zrumieniona cebula ma doskonały smak i chrupkość, jednak zeszklona jest dopiero wyśmienita. Zresztą do niektórych potraw pożądana jest właśnie cebula zeszklona. Jak osiągnąć ten efekt?
Najpierw trzeba posiekać cebulę i rozgrzać patelnię na niedużej mocy. Na patelnię wlewamy olej lub dajemy kawałek sklarowanego masła i wsypujemy cebulę. Smażymy ją na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebulka zacznie się robić szklista.
Wtedy cebulę warto oprószyć cukrem. Lepiej nie przesadzać z jego ilością, bo cebula stanie się zbyt słodka. Jedna łyżeczka powinna wystarczyć. Co się wtedy stanie z cebulą? Szybciej skarmelizuje, zrobi się miękka, słodka i po prostu pyszna.
Taką cebulką możesz polać pierogi z mięsem czy kapustą i grzybami. Warto też dodać ją do farszu na pierogi czy do mielonych kotletów. Doda tym potrawom niepowtarzalnego smaku.
Kilka cennych wskazówek
Cebulę przed smażeniem należy obrać. Trzeba usunąć z niej suche łuski, a czasami też pierwszą łuskę, która jest niby świeża. Niby, bo gdy jest już cienka, to zawiera na tyle mało wody, że w czasie smażenia szybko się przypali. Taka sytuacja często pojawia się, gdy kupujemy już obraną cebulę.
Cebuli nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu. Wtedy łatwo bowiem o jej przypalenie, co skutkuje nieapetycznym wyglądem i gorzkim smakiem. Przypaloną cebulę trzeba wyrzucić, bo szkoda psuć nią potrawę.
W czasie smażenia cebulkę należy co jakiś czas zamieszać. Dzięki temu będzie się smażyć równomiernie. Jeśli zaś chcemy zrobić lekko chrupiącą cebulkę, smażmy ją na większym ogniu, ale wtedy częściej mieszajmy.
Jeśli chcesz przyspieszyć smażenie się cebuli, oprósz ją solą na początku smażenia. Sól przyspieszy parowanie wody z cebuli, więc szybciej się zrumieni. Taka cebulka ma też ciekawy słodko-słony smak.
W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak ugotować doskonały ryż. Dowiedz się też, czemu placki ziemniaczane przywierają do patelni i bardzo chłoną tłuszcz.
Źródło zdjęcia: canva/bchiku
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: wegebudzet.blogspot