Smakosze.pl
smażenie cebuli

canva/Jelena990

Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?

23 Stycznia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Do wielu potraw dodaje się smażoną cebulę, bo podnosi ich smak. Zeszkloną cebulką można też okrasić np. wytrawne pierogi. Słodkawa i lekko rumiana potrafi sprawić, że danie będzie smakować obłędnie. Niektórzy w czasie smażenia oprószają cebulę solą. A wiesz, dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli? Szybko zauważysz pożądany efekt.

Smażenie cebuli to niby prosta rzecz. Na patelni wystarczy rozgrzać tłuszcz, wsypać posiekaną cebulę i smażyć, aż będzie wyglądała zadowalająco. Jednak cebulę można usmażyć na wiele sposobów, a przy tym wcale nie trudno o jej przypalenie. Dziś podpowiemy wam jak uzyskać smaczną, karmelową cebulkę.

czarne kluski

Najlepszy, oryginalny przepis na niezapomniane czarne kluski

CZYTAJ DALEJ

Dlaczego warto dodać cukier do smażonej cebuli?

Lekko zrumieniona cebula ma doskonały smak i chrupkość, jednak zeszklona jest dopiero wyśmienita. Zresztą do niektórych potraw pożądana jest właśnie cebula zeszklona. Jak osiągnąć ten efekt?

Najpierw trzeba posiekać cebulę i rozgrzać patelnię na niedużej mocy. Na patelnię wlewamy olej lub dajemy kawałek sklarowanego masła i wsypujemy cebulę. Smażymy ją na niedużym ogniu, od czasu do czasu mieszając, aż cebulka zacznie się robić szklista.

Wtedy cebulę warto oprószyć cukrem. Lepiej nie przesadzać z jego ilością, bo cebula stanie się zbyt słodka. Jedna łyżeczka powinna wystarczyć. Co się wtedy stanie z cebulą? Szybciej skarmelizuje, zrobi się miękka, słodka i po prostu pyszna.

Taką cebulką możesz polać pierogi z mięsem czy kapustą i grzybami. Warto też dodać ją do farszu na pierogi czy do mielonych kotletów. Doda tym potrawom niepowtarzalnego smaku.

Kilka cennych wskazówek

Cebulę przed smażeniem należy obrać. Trzeba usunąć z niej suche łuski, a czasami też pierwszą łuskę, która jest niby świeża. Niby, bo gdy jest już cienka, to zawiera na tyle mało wody, że w czasie smażenia szybko się przypali. Taka sytuacja często pojawia się, gdy kupujemy już obraną cebulę.

Cebuli nie należy smażyć na zbyt dużym ogniu. Wtedy łatwo bowiem o jej przypalenie, co skutkuje nieapetycznym wyglądem i gorzkim smakiem. Przypaloną cebulę trzeba wyrzucić, bo szkoda psuć nią potrawę.

W czasie smażenia cebulkę należy co jakiś czas zamieszać. Dzięki temu będzie się smażyć równomiernie. Jeśli zaś chcemy zrobić lekko chrupiącą cebulkę, smażmy ją na większym ogniu, ale wtedy częściej mieszajmy.

Jeśli chcesz przyspieszyć smażenie się cebuli, oprósz ją solą na początku smażenia. Sól przyspieszy parowanie wody z cebuli, więc szybciej się zrumieni. Taka cebulka ma też ciekawy słodko-słony smak.

W naszym serwisie znajdziesz też inne porady przydatne w kuchni. Sprawdź, jak ugotować doskonały ryż. Dowiedz się też, czemu placki ziemniaczane przywierają do patelni i bardzo chłoną tłuszcz.

cukier

cukier

Źródło zdjęcia: canva/bchiku

Przygotowywanie mięsa

Podczas przygotowywania mięsa bardzo łatwo o karygodne błędy. Nr 5 popełnia niemal każdy

Mięso odgrywa niezwykle istotną rolę w codziennym jadłospisie Polaków. Niektórzy nie wyobrażają sobie bez niego udanego obiadu. Już teraz dowiedz się, jakie błędy podczas przygotowywania mięsa popełniamy najczęściej. Nr 5 może być dla wielu smakoszy ogromnym zaskoczeniem. Prawie nikt o tym nie pamięta.

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: wegebudzet.blogspot

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Czy można jeść pestki arbuza? Wielkie zaskoczenie, nie każdy ma świadomość

Czytaj więcej >
gołąbki z kapusty

Porady

Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad

Czytaj więcej >
cukinia, patison, kabaczek

Porady

Czym różnią się od siebie patison, cukinia i kabaczek? Nie każdy zna odpowiedź

Czytaj więcej >
smażenie naleśników

Porady

Na czym najlepiej smażyć naleśniki? Wielkie zaskoczenie, z jednego produktu lepiej zrezygnować

Czytaj więcej >
pierogi

Porady

Najczęściej popełniane błędy podczas robienia pierogów. Unikaj ich bezwzględnie

Czytaj więcej >

Porady

Jak zrobić rosół jak u babci? Wyjaśniamy krok po kroku. Pamiętaj o kilku zasadach

Czytaj więcej >