Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty
Renata Materlińska
Renata Materlińska 08.01.2022 01:00

Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

kapuśniak
canva/minadezhda

Zastanawiasz się, jaką ugotować zupę? Jest chłodno, więc z pewnością pożywną. Dobrym pomysłem będzie kapuśniak z kiszonej kapusty. Jest syty, aromatyczny, najlepszy na mrozy. Jeśli podasz tę zupę z mięsem, może zastąpić cały obiad. Zobacz jak przygotować kapuśniak.

Kapuśniak należy do jednych z pożywniejszych zup. Gotowany na mięsie, z dodatkiem wielu warzyw, w tym ziemniaków i kiszonej kapusty pozwoli szybko zaspokoić głód. Do kapuśniaku dodaj też przyprawy, dzięki którym stanie się bardziej aromatyczny i lżejszy dla żołądka.

Najlepszy na mrozy syty kapuśniak z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 50 dag żeberek wieprzowych

  • 20 dag wędzonych kości

  • 1 marchew

  • 1 pietruszka

  • kawałek selera

  • 1 cebula

  • 2 listki laurowe

  • po 3-4 ziarna ziela angielskiego i czarnego pieprzu

  • 4-5 ziemniaków

  • 50 dag kiszonej kapusty

  • kminek

  • majeranek

  • 2 ząbki czosnku

  • sól, pieprz

  • 1 łyżka masła lub oleju

  • 10 dag wędzonego boczku

  • 1 łyżka mąki

Przygotowanie kapuśniaku

Żeberka opłucz, pokrój na kawałki. Włóż do garnka razem z wędzoną kością, zalej zimną wodą. Gotuj na niedużym ogniu, aż całość się zagotuje. Usuń szumowinę.

Marchew, pietruszkę, seler i cebulę obierz, opłucz, włóż do zupy. Dodaj też listki laurowe, ziarna ziela i pieprzu. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 20 minut.

Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w kostkę. Dodaj do zupy, gotuj ok. 10 minut. Kiszoną kapustę opłucz, jeśli jest bardzo kwaśna, a potem poszatkuj i dodaj do zupy.

Z zupy wyjmij marchew, pietruszkę, seler i cebulę. Do kapuśniaku dodaj trochę kminku, majeranku i przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Gotuj ok. 10 minut, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozpuść masło, zrumień na nim pokrojony boczek, przełóż go do zupy. Na pozostałym tłuszczu delikatnie zrumień mąkę. Rozprowadź ją częścią wywaru, wlej do zupy, gotuj 10 minut.

W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne, pożywne zupy. Sprawdź, jak przygotować krupnik wg przepisu Karola Okrasy, a także jak zrobić ogórkową bez śmietany.

boczek
boczek

Źródło zdjęcia: canva/vikif

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kwestiasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram