Smakosze.pl Przepisy Aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jest ziołowo-cytrynowy farsz
canva/gbh007, Getty Images

Aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jest ziołowo-cytrynowy farsz

26 kwietnia 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Co może być hitem tej majówki? Nie wykluczone, że stanie się nim aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jego doskonałego smaku jest ziołowo-cytrynowy farsz. Ryba dzięki niemu jest wyrazista i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.

Na ruszcie grilla dość rzadko kładziemy ryby. A szkoda, bo są o wiele zdrowsze niż mięso, a równie pożywne. Do grillowania doskonale nadają się filety, dzwonka i rybne tuszki. I dziś właśnie zgrillujemy z wami wypatroszone pstrągi. Zobaczcie, czym je nadziać, by nabrały wyśmienitego smaku.

Aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla

Składniki:

  • 2 wypatroszone pstrągi

  • pęczek koperku

  • 1 cytryna

  • 4 ząbki czosnku

  • 4 plasterki masła

  • sól, pieprz

  • 2 łyżki oleju

Przygotowanie pstrągów

Pstrągi dokładnie wypłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.

Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki. Koperek opłucz, osusz. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Do każdego pstrąga włóż po trochu cytryny, kopru i czosnku.

2 kawałki papieru do pieczenia posmaruj olejem. Połóż na nich ryby, ich skórkę też posmaruj olejem. Do środka każdej tuszki włóż po 2 plasterki masła.

Ryby dokładnie zawiń w papier, połóż na aluminiowej tacce, a potem na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz 15 minut, w połowie pieczenia ryby obróć.

Na naszej stronie znajdziesz przepis na grillowane szaszłyki . Dowiesz się też, jakich produktów nie kłaść na ruszcie .

koperek
koperek

Źródło zdjęcia: canva/meteo021

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: decofire

Zapraszamy na nasz Instagram

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy