Aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jest ziołowo-cytrynowy farsz
Co może być hitem tej majówki? Nie wykluczone, że stanie się nim aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla. Sekretem jego doskonałego smaku jest ziołowo-cytrynowy farsz. Ryba dzięki niemu jest wyrazista i wprost rozpływa się w ustach. Koniecznie przetestujcie tę prostą recepturę.
Na ruszcie grilla dość rzadko kładziemy ryby. A szkoda, bo są o wiele zdrowsze niż mięso, a równie pożywne. Do grillowania doskonale nadają się filety, dzwonka i rybne tuszki. I dziś właśnie zgrillujemy z wami wypatroszone pstrągi. Zobaczcie, czym je nadziać, by nabrały wyśmienitego smaku.
Aromatyczny i delikatny pstrąg z grilla
Składniki:
-
2 wypatroszone pstrągi
-
pęczek koperku
-
1 cytryna
-
4 ząbki czosnku
-
4 plasterki masła
-
sól, pieprz
-
2 łyżki oleju
Przygotowanie pstrągów
Pstrągi dokładnie wypłucz, osusz papierowymi ręcznikami. Oprósz w środku i na zewnątrz solą i pieprzem.
Cytrynę wyszoruj, sparz wrzątkiem, pokrój w plasterki. Koperek opłucz, osusz. Ząbki czosnku obierz, pokrój w plasterki. Do każdego pstrąga włóż po trochu cytryny, kopru i czosnku.
2 kawałki papieru do pieczenia posmaruj olejem. Połóż na nich ryby, ich skórkę też posmaruj olejem. Do środka każdej tuszki włóż po 2 plasterki masła.
Ryby dokładnie zawiń w papier, połóż na aluminiowej tacce, a potem na rozgrzanym ruszcie grilla. Piecz 15 minut, w połowie pieczenia ryby obróć.
Na naszej stronie znajdziesz przepis na grillowane szaszłyki . Dowiesz się też, jakich produktów nie kłaść na ruszcie .
Źródło zdjęcia: canva/meteo021
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób
-
Idealnie soczysta i aromatyczna pierś z kurczaka z grilla. Nie ma lepszej
Źródło: decofire