Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewolucyjne pierogi bez gotowania. Wyjątkowy smak i aromat
Renata Materlińska
Renata Materlińska 26.04.2022 16:43

Rewolucyjne pierogi bez gotowania. Wyjątkowy smak i aromat

pierogi
canva/Ryzhkov

Przedstawiamy wam rewolucyjne pierogi bez gotowania. Mają wyjątkowy smak i aromat, dzięki temu, że najpierw są obsmażane na maśle, a potem podduszane. Ciasto ma odpowiednią twardość i konsystencję, a i farsz jest soczysty i pełen smaku. Poznajcie dokładną recepturę.

Pierogi możemy jeść niemal na okrągło. Jak nie wytrawne, to słodkie, jak nie gotowane, to odsmażane. Dziś przygotujemy jednak pierogi, których nie wrzuca się na wrzątek. Najpierw je obsmażamy, a potem dusimy w bulionie. Dzięki temu mają odpowiednią twardość i doskonały smak.

Rewolucyjne pierogi bez gotowania

Składniki:

na ciasto:

  • 50 dag mąki

  • 2 łyżki oleju

  • szczypta soli

  • ok. 2 szklanki dobrze ciepłej wody

na farsz:

  • 50 dag mielonego mięsa wieprzowo-wołowego

  • ok. 1/3 szklanki bulionu mięsnego

  • szczypiorek

  • sól, pieprz

oraz:

  • masło klarowane do smażenia

  • ok. 1/2 bulionu

Przygotowanie pierogów

Z podanych składników zagnieć gładkie, elastyczne ciasto na pierogi. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską.

Na farsz do mięsa mielonego dodaj bulion, posiekany szczypior, trochę soli i pieprzu. Składniki dobrze wyrób dłonią.

Ciasto podziel na 3-4 części. Każdą rozwałkuj na cienki placek. Szklanką wykrój z ciasta krążki, nadziej je farszem, dokładnie zlep brzegi.

Na patelni rozgrzej 1-2 łyżki masła, zrumień na nim pierogi. Podlej je gorącym bulionem i duś pod przykryciem ok. 5 minut. Po tym czasie zdejmij pokrywę i duś je jeszcze 5 minut. Tak przygotowane pierogi podawaj z gęstą, kwaśną śmietaną, posypane posiekanym szczypiorkiem. W naszym serwisie znajdziesz też przepis na pierogi z kaszą gryczaną, a także na barwione ciasto na pierogi.

ciasto na pierogi
ciasto na pierogi

Źródło zdjęcia: canva/macniak Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: smaczne