Smakosze.pl

canva/stockfotocz

Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób

26 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Wiesz, jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Podajemy prosty i skuteczny sposób. Wystarczy zalać ją 100 ml czerwonego wina, wstawić do lodówki, a potem upiec. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, bo wątróbka będzie miękka, aksamitna i pełna smaku. Takiej jeszcze nie jadłeś.

Sezon grillowy za pasem. Na ruszt trafią więc z pewnością takie klasyki jak kiełbasa, kaszanka i karkówka. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś nowego, mamy wspaniałą propozycję. Przygotujcie na grillu wątróbkę. Podpowiemy wam, jak ją przyrządzić, by nie wyszła sucha. Sposób jest bardzo prosty.

Jak zrobić soczystą wątróbkę na grillu?

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 3 łyżki oleju

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

Przygotowanie wątróbki

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz, umieść w pojemniku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do wątróbki.

Do pojemnika z wątróbką dodaj też wino, olej, trochę ziół prowansalskich i pieprzu. Całość wymieszaj, pojemnik przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wątróbkę lekko osącz. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, posmaruj je olejem po błyszczącej stronie.

Na każdym kawałku folii połóż porcję wątróbki, dokładnie ją zawiń. Wątróbkę grilluj ok. 10 minut. Obróć ją w połowie pieczenia.

Przed spożyciem wątróbkę oprósz solą. Podawaj ją np. z sosem chrzanowym lub czosnkowym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na grillowanego kalafiora , a także na szaszłyki z kurczaka .

wino
wino

Źródło zdjęcia: canva/Saaster Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Wlej jajko do gorącego mleka. Po chwili zyskasz ogromny przysmak
Czytaj więcej >

Przepisy

Lepiej moczyć kajzerkę na mielone w wodzie, czy w mleku? Dla Gessler wybór jest jasny
Czytaj więcej >

Przepisy

Obok mleka wlej do naleśników złocisty płyn. Wyjdą lepsze niż kiedykolwiek
Czytaj więcej >

Przepisy

Niebywałe, co Rozenek wrzuca do rosołu. Ten patent zachwalają szefowie kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Zapomnij o mizerii z ogórków. Teraz kucharki robią ją z innego warzywa
Czytaj więcej >

Przepisy

Nadziej nim pstrągi i połóż na ruszcie. Nie jadłeś lepszego dania z grilla
Czytaj więcej >
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]