Smakosze.pl
wątróbka

canva/stockfotocz

Jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Prosty i skuteczny sposób

26 Kwietnia 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiesz, jak zrobić soczystą wątróbkę z grilla? Podajemy prosty i skuteczny sposób. Wystarczy zalać ją 100 ml czerwonego wina, wstawić do lodówki, a potem upiec. Efekt przerośnie twoje oczekiwania, bo wątróbka będzie miękka, aksamitna i pełna smaku. Takiej jeszcze nie jadłeś.

Sezon grillowy za pasem. Na ruszt trafią więc z pewnością takie klasyki jak kiełbasa, kaszanka i karkówka. Jeśli jednak chcecie spróbować czegoś nowego, mamy wspaniałą propozycję. Przygotujcie na grillu wątróbkę. Podpowiemy wam, jak ją przyrządzić, by nie wyszła sucha. Sposób jest bardzo prosty.

Czego nie należy grillować?

Czego nie należy grillować? Wyjaśniamy, których produktów nie umieszczać na ruszcie

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić soczystą wątróbkę na grillu?

Składniki:

  • 50 dag wątróbki drobiowej

  • 3 ząbki czosnku

  • 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina

  • 3 łyżki oleju

  • zioła prowansalskie

  • sól, pieprz

Przygotowanie wątróbki

Wątróbkę oczyść z błon, opłucz, osącz, umieść w pojemniku. Ząbki czosnku obierz, przeciśnij przez praskę wprost do wątróbki.

Do pojemnika z wątróbką dodaj też wino, olej, trochę ziół prowansalskich i pieprzu. Całość wymieszaj, pojemnik przykryj, wstaw na kilka godzin do lodówki.

Po tym czasie wątróbkę lekko osącz. Przygotuj 4 kawałki folii aluminiowej, posmaruj je olejem po błyszczącej stronie.

Na każdym kawałku folii połóż porcję wątróbki, dokładnie ją zawiń. Wątróbkę grilluj ok. 10 minut. Obróć ją w połowie pieczenia.

Przed spożyciem wątróbkę oprósz solą. Podawaj ją np. z sosem chrzanowym lub czosnkowym.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na grillowanego kalafiora, a także na szaszłyki z kurczaka.

wino

wino

Źródło zdjęcia: canva/Saaster

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: mniammniam

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Racuchy na kefirze

Przepisy

Obłędnie puszyste racuchy na kefirze. Zdradzamy najlepszy babciny przepis

Czytaj więcej >

Przepisy

Doskonały przepis na jagodzianki. Największy lipcowy przysmak

Czytaj więcej >
kurczak w cieście francuskim

Przepisy

Delikatny filet z kurczaka pieczony w cieście francuskim. Doskonały pomysł na obiad lub kolacje

Czytaj więcej >

Przepisy

Ekspresowe placki ziemniaczane bez smażenia. Z 1 dodatkiem smakują najlepiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Makłowicz dodaje ziemniaki do sernika. Powód może zachwycić, każdy marzy o takim efekcie

Czytaj więcej >
Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie

Przepisy

Bajecznie pyszne patisony marynowane w occie. Biją na głowę cukinię i ogórki

Czytaj więcej >