Czego nie należy grillować? Wyjaśniamy, których produktów nie umieszczać na ruszcie
Grillowanie, choć popularne, wcale nie jest proste. Istnieje kilka zasad, których nie wolno łamać. Jedną z nich jest unikanie przygotowywania na ruszcie mięs peklowanych i wędlin. Produkty te pod wpływem wysokiej temperatury potrafią wydzielać substancje, o negatywnym wpływie na nasze zdrowie.
Grillowanie pozwala szybko przygotować pyszne mięso i warzywa. Nie jest jednak tak proste, jak mogłoby się wydawać. Nie wszystkie produkty mogą być w ten sposób przyrządzone. Sprawdźcie, które z ulubionych specjałów nigdy nie powinny trafić na ruszt.
Czego nie wolno grillować?
Oprócz zabezpieczonych przed zepsuciem przy pomocy saletry mięsnych specjałów, na grillu nie powinny lądować produkty wysoko przetworzone takie jak np. parówki czy gotowe bułki do hamburgerów.
Dietetycy nie zalecają również grillowania serów, które po obróbce termicznej stają się ciężkostrawne. Co więcej, ich podgrzewanie skutkuje utrata wartości odżywczych. Stają się zatem wyjątkowo tłustymi przekąskami.
Niezalecane jest też kupowanie gotowych produktów na grilla. Często są one bogate w substancje konserwujące lub wzmacniacze smaku. Wybierając już zamarynowane mięso, nie mamy też możliwości sprawdzenia jego jakości, którą zazwyczaj ocenia się po wyglądzie produktu.
O czym warto pamiętać, by grillowanie było bezpieczne?
Mięsne potrawy podczas przyrządzania uwalniają tłuszcz. Gdy dostanie się on do węgla, wytworzą się szkodliwe związki. Nie wpłyną one na smak potraw, lecz będą obecne w powietrzu i przyczynią się do pogorszenia naszego stanu zdrowia i samopoczucia.
Z tego względu, jeżeli decydujemy się na przyrządzanie bogatych w tłuszcz potraw, warto zaopatrzyć się w aluminiowe tacki, które zapobiegną nieprzyjemnym sytuacjom. Warzywa można zabezpieczyć przy pomocy folii aluminiowej.
Po więcej pomysłów na pyszne dania zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. niezawodny sposób na jarskie gołąbki z 1914 roku, a także smaczną recepturę na gulasz po węgiersku.
Źródło zdjęcia: canva/DAPA Images Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Karkówka na grilla w musztardowej marynacie. Idealna na majówkę
Jak zrobić puszyste i soczyste kotlety mielone? Wystarczy sięgnąć po 1 składnik
Niezwykły przepis na naleśniki z jednego składnika. Prościej się nie da
Źródło: gotowanie.onet, porady.interia, newsweek