Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem
Kalafior jest jednym z najbardziej smakowitych warzyw. Bez większych problemów można natknąć się na osoby, które zajadają go z miłą chęcią. Dziś postawimy na przepis, w którym u boku kalafiora zagości czosnek. Pieczony specjał zachwyci najbliższych.
Nie da się ukryć, że kalafior zajmuje szczególne miejsce w kulinariach. Najczęściej po prostu go gotujemy. Jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by upiec go z aromatycznymi dodatkami. Efekt potrafi przyprawić o szybsze bicie serca.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Pieczony kalafior z czosnkiem i przyprawami
Kalafior często gości na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ cechuje się on niepowtarzalnymi walorami smakowymi. Jakiś czas temu wspominaliśmy o tym, jak go ugotować, by pozostał śnieżnobiały .
Kalafior zapiekany z czosnkiem z pewnością przypadnie do gustu nawet bardziej wybrednym smakoszom . Przygotowanie specjały jest banalnie proste. Wystarczy nam kilka składników. Czego potrzebujemy?
-
kalafior
-
4 ząbki czosnku
-
60 ml oliwy
-
kurkuma
-
mielona papryka wędzona
-
sól
-
pieprz
Prosty przepis na pieczonego kalafiora z dodatkiem czosnku
Na początku z kalafiora wycinamy głąb. Warzywo dzielimy na różyczki, które starannie myjemy w zimnej wodzie . Warto wykorzystać durszlak lub sitko. Kalafiora przekładamy do sporej miski.
W osobnym naczyniu mieszamy ze sobą przyprawy, które wzbogacamy o wyciśnięte ząbki czosnku oraz oliwę. Połączone składniki dodajemy do kalafiora. Całość starannie mieszamy. Różyczki powinny dobrze pokryć się przyprawami i oliwą .
Kalafiora w marynacie przekładamy na blaszkę wyścieloną papierem do pieczenia. Umieszczamy go w piekarniku rozgrzanego do 200 stopni Celsjusza. Smakołyk powinien być gotowy po około 30 minutach. Warto również sięgnąć po kalafiora w wyjątkowym sosie .
Canva / Lilechka75
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Ania Gotuje