Smakosze.pl Przepisy Awanturka jak z PRL. Kanapki nigdy nie będą nudne
Fot. YouTube/Obżarciuch

Awanturka jak z PRL. Kanapki nigdy nie będą nudne

17 września 2024
Autor tekstu: Maciej Jurczyk

Wszyscy tęsknią za smakami sprzed lat. Pasta awanturka z całą pewnością do nich należy. Choć zapomniana wciąż jest bardzo smaczna i warto przypomnieć smak tego przysmaku nawet dzisiaj. Przepis jest banalny, a smak zachwyci każdego.

Zapomniana pasta awanturka

Pasta awanturka w PRL-u była nieodłącznym przysmakiem na popularnych wtedy prywatkach. W połączeniu z pieczywem smakuje wyśmienicie. Czas przypomnieć sobie ten smak sprzed lat i przygotować tę pastę. Udało nam się znaleźć oryginalny przepis , z którym przygotujesz pastę, jak przed laty.

Podana z pieczywem sprawdzi się na śniadanie lub kolację. Równie dobrze możesz przygotować je imprezę z przyjaciółmi, a będą zdumieni, skąd wytrzasnęłaś zapomniany przepis. O tym, jak ją zrobić, dowiesz się z dalszej części artykułu.

twaróg.jpg
Fot. Canva/ArxOnt
Wlej do mięsa zaraz po przesmażeniu. Wieprzowina w gulaszu będzie idealnie miękka

Pasta z prostych składników

Zaczekaj chwilę. Zanim dowiesz się, jak przygotować przysmak, musisz dowiedzieć się także, z jakich składników ją zrobisz. Potrzebnych produktów nie ma wiele, a w dodatku kosztują tyle, co nic. Zerknij na listę poniżej i zobacz, co będzie ci potrzebne. Zdjęcie główne pochodzi z kanału Obżarciuch na YouTube.

Składniki:

  • 250 g twarogu
  • 1 puszka szprotek
  • 1 pęczek szczypioru
  • pieprz
  • słodka papryka
  • ogórek konserwowy

Pasta awanturka - przepis

Przygotowanie pasty rozpocznij od umieszczenia twarogu w misce. Dodaj odsączone z tłuszczu sardynki. Za pomocą widelca rozetrzyj składniki na jednolitą masę. Całość przypraw pieprzem oraz solą.

Szczypior dokładnie umyj, a następnie drobno go posiekaj i wsyp do miski. Wszystkie składniki dokładnie wymieszaj. Gotową pastę nakładaj na kromki chleba, a wierch udekoruj pokrojonym ogórkiem konserwowym .

pasta wanrutka.jpg
Fot. Canva/ratnamer
Śledzie proboszcza to hit nad hity. Szkoda, że wcześniej nie znałem tego przepisu
Zamówił zupę z pomidorów w restauracji po Kuchennych Rewolucjach. Zjadł pierwszą łyżkę i od razu wypalił, co myśli
Obserwuj nas w
autor
Maciej Jurczyk

Redaktor portalu Smakosze.pl. Absolwent kulturoznawstwa, a obecnie student 
dziennikarstwa Uniwersytetu Wrocławskiego. Jest fanem dobrego jedzenia, a nowych
smaków poszukuje podczas wakacyjnych podróży. Chcąc poznać tajniki japońskiej kuchni,
dwa lata przepracował w gastronomii, gdzie zdobył kulinarne doświadczenie. W kuchni
najbardziej ceni sobie minimalizm, dokładność oraz niezwykłe kompozycje smaków.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy