Awaryjne ciasto na każdą okazję - zrobisz je w 3 minuty
Często nie mamy czasu albo ochoty spędzanie długich godzin w kuchni. Niektórych też przerażają skomplikowane receptury, wtedy właśnie sięgają po błyskawiczne ciasta. Tymczasem bardzo prosty i naturalny deser zrobisz w okamgnieniu, stosując magiczną "zasadę trzech", która odnosi się do proporcji składników i czasu przygotowania wypieku. Wystarczą 3 minuty, by ciasto było gotowe.
Ciasto, na które czasem mamy szczególną ochotę, może wymagać od nas spędzenia długich godzin w kuchni. Niekoniecznie idzie to w parze z wolnym czasem. Nie każdy chce żmudnie zagniatać ciasto albo czekać, aż wyrośnie. Zabiegani decydują się wtedy na kupno gotowego wypieku z ulubionej cukierni albo inny szybki w przygotowaniu deser.
Najwięksi smakosze wiedzą jednak, że gotowe ciasto nie zawsze smakuje dobrze, a co niektórzy mają wyrzuty sumienia, gdy jedzą słodkości o nieznanym składzie. W takich chwilach warto przygotować błyskawiczny wypiek z produktów, które zwykle zawsze mamy w domu.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Ciasto z kubka zrobisz tylko w 3 minuty
Ciasta, choćby takie jak kokosowe Rafaello , mają to do siebie, że znikają w ciągu kilku minut, ale ich przygotowanie zajmuje nam zwykle dużo więcej czasu. Doskonale wiemy, że nawet najwięksi miłośnicy gotowania i pieczenia nie zawsze mają czas na zrobienie domowego ciasta. Jednocześnie gotowe ciasta czasem bardzo rozczarowują smakiem, co sprawia, że poszukujemy niekiedy przepisów na błyskawiczne w przygotowaniu wypieki.
Receptury na tego rodzaju wypieki są zwykle tak proste, że chętnie korzystają z nich najmłodsi, którzy uwielbiają gotować, albo szczególnie zabiegani dorośli. Skorzystają z niej też zapominalscy, bo przepis zapada w pamięć dzięki wyjątkowym proporcjom składników.
Składniki:
-
3 łyżki stołowe mąki,
-
3 łyżki cukru,
-
3 łyżki kakao,
-
pół łyżki proszku do pieczenia,
-
3 łyżki mleka,
-
3 łyżki oleju,
-
jajko.
Przygotowanie:
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy w dużym kubku. Naczynie umieszczamy w mikrofalówce na 2,5 min ustawionej na moc 800 W. Po chwili ciasto jest gotowe.
Kakaowe ciasto warto podać z gałką lodów waniliowych i sezonowymi owocami.
Canva (Tuned_In, Getty Images)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: przeslijprzepis.pl