Smakosze.pl
Ciasto kokosowe

canva.com/awdebenham, Getty Images Pro

Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello

14 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Adam Moskal

Udostępnij:

Ciasto bez pieczenia to doskonały sposób, aby niewielkim kosztem i wysiłkiem przygotować coś słodkiego. Tym razem pokazujemy jak zrobić ciasto Raffaello, które nie wymaga piekarnika. Efekty są oszałamiające.

Ciasto bez pieczenia sprawdza się jako ostatnia deska ratunku - w sytuacji, gdy główny wypiek się nie udał, można zaprezentować swój plan awaryjny. Ten z kolei z pewnością nikogo nie zawiedzie.

Cały proces przygotowania tego deseru jest prosty, warto jednak pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu można mieć pewność, że praca nie pójdzie na marne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia Raffaello

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)

  • 200 g miękkiego masła

  • 150 g wiórków kokosowych 

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 żółtka

Wymieszaj 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do niego mieszankę, cały czas energicznie mieszając.

Ciasto w 3 minuty

Awaryjne ciasto na każdą okazję - zrobisz je w 3 minuty

CZYTAJ DALEJ

Odstaw budyń do wystudzenia. Masło pokrój w kostkę. Ubijaj, aż do uzyskanie puszystej konsystencji i powoli, stopniowo wlewaj budyń ciągle mieszając.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Na przemian ułóż warstwami herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy. Na wierzchu ciasta Rafaello ma być warstwa kremu. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

Ciasto

Źródło: studionobra, Getty Images

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać



Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Adam Moskal

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasję do gotowania rozpalił w nim Makłowicz. Swoje życie postanowił poświęcić kulinariom i dziennikarstwu. Pracował na wielu stanowiskach gastronomicznych. Prywatnie fan muzyki folkowej oraz sportów rowerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

placki

Przepisy

Ekspresowe placki z bananów, które biją na głowę nawet racuchy

Czytaj więcej >

Przepisy

Cudowny przepis na dżem z gruszek

Czytaj więcej >
biszkopt

Przepisy

Dlaczego warto dodać do biszkoptu sok z cytryny?

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak ugotować domowy krupnik?

Czytaj więcej >
bigos

Przepisy

Tradycyjny przepis na staropolski bigos

Czytaj więcej >

Przepisy

Sycący i rozgrzewający rosół z dodatkiem pieczarek

Czytaj więcej >