Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello
Ciasto bez pieczenia to doskonały sposób, aby niewielkim kosztem i wysiłkiem przygotować coś słodkiego. Tym razem pokazujemy jak zrobić ciasto Raffaello, które nie wymaga piekarnika. Efekty są oszałamiające.
Ciasto bez pieczenia sprawdza się jako ostatnia deska ratunku - w sytuacji, gdy główny wypiek się nie udał, można zaprezentować swój plan awaryjny. Ten z kolei z pewnością nikogo nie zawiedzie.
Cały proces przygotowania tego deseru jest prosty, warto jednak pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu można mieć pewność, że praca nie pójdzie na marne.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na ciasto bez pieczenia Raffaello
Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.
Składniki:
600 g herbatników maślanych (z ząbkami)
200 g miękkiego masła
150 g wiórków kokosowych
Masa budyniowa:
1 litr mleka
3 łyżki mąki pszennej
3 łyżki mąki ziemniaczanej
1 szklanka cukru
1 cukier waniliowy
2 żółtka
Wymieszaj 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do niego mieszankę, cały czas energicznie mieszając.
Odstaw budyń do wystudzenia. Masło pokrój w kostkę. Ubijaj, aż do uzyskanie puszystej konsystencji i powoli, stopniowo wlewaj budyń ciągle mieszając.
Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Na przemian ułóż warstwami herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy. Na wierzchu ciasta Rafaello ma być warstwa kremu. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego.
Źródło: studionobra, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: kwestiasmaku.com