Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello
Adam Moskal
Adam Moskal 14.08.2021 02:00

Przepyszne, kokosowe ciasto bez pieczenia - Raffaello

Ciasto kokosowe
canva.com/awdebenham, Getty Images Pro

Ciasto bez pieczenia to doskonały sposób, aby niewielkim kosztem i wysiłkiem przygotować coś słodkiego. Tym razem pokazujemy jak zrobić ciasto Raffaello, które nie wymaga piekarnika. Efekty są oszałamiające.

Ciasto bez pieczenia sprawdza się jako ostatnia deska ratunku - w sytuacji, gdy główny wypiek się nie udał, można zaprezentować swój plan awaryjny. Ten z kolei z pewnością nikogo nie zawiedzie.

Cały proces przygotowania tego deseru jest prosty, warto jednak pamiętać, aby wszystkie składniki miały temperaturę pokojową. Dzięki temu można mieć pewność, że praca nie pójdzie na marne.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na ciasto bez pieczenia Raffaello

Masz ochotę na więcej kulinarnych ciekawostek? Sprawdź nasze inne newsy, w których zdradzamy mnóstwo smacznych informacji. W tym artykule pokazujemy przepis na sałatkę z młodych ziemniaków i fasolki szparagowej Z tego tekstu dowiesz się, jak upiec szarlotkę bez kruchego ciasta.

Składniki:

  • 600 g herbatników maślanych (z ząbkami)

  • 200 g miękkiego masła

  • 150 g wiórków kokosowych 

Masa budyniowa:

  • 1 litr mleka

  • 3 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • 1 szklanka cukru

  • 1 cukier waniliowy

  • 2 żółtka

Wymieszaj 1,5 szklanki mleka z mąką pszenną i ziemniaczaną, cukrem, cukrem wanilinowym i żółtkami. Resztę mleka zagotuj, a następnie wlej do niego mieszankę, cały czas energicznie mieszając.

Odstaw budyń do wystudzenia. Masło pokrój w kostkę. Ubijaj, aż do uzyskanie puszystej konsystencji i powoli, stopniowo wlewaj budyń ciągle mieszając.

Formę o wymiarach 20 x 30 cm posmaruj masłem i wyłóż pergaminem. Na przemian ułóż warstwami herbatniki i krem budyniowy, otrzymując 4 warstwy. Na wierzchu ciasta Rafaello ma być warstwa kremu. Na koniec posyp ciasto wiórkami kokosowymi i włóż do lodówki do schłodzenia. Smacznego.

Ciasto
undefined

Źródło: studionobra, Getty Images

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: kwestiasmaku.com

Zapraszamy na nasz Instagram

Tagi: Ciasto