Smakosze.pl Przepisy Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna
canva/elena_hramowa

Babcia dolewała sekretny składnik do ciasta na pierogi. Wychodziły o wiele bardziej elastyczna

28 lutego 2023
Autor tekstu: Magdalena Patacz

Kluczowym składnikiem pierogów jest ciasto. Musi mieć odpowiednią konsystencję, musi być elastyczne i sprężyste. Babcia zdradziła swój przepis na kultowe danie. Do ciasta na pierogi wlewa gorące mleko. Ciasto jest o wiele bardziej elastyczne.

Sekretem doskonałych pierogów jest ciasto

Niezależnie od tego, z jakim nadzieniem przygotujesz pierogi, zawsze pamiętaj o odpowiednim wyrobieniu ciasta. W przeciwnym wypadku pierogi będą twarde, gumowate i nawet najlepszy farsz nie obroni dania.

Przepisów na ciasto jest bardzo wiele. Najlepsze jednak pierogi otrzymamy, kiedy ciasto przyrządzimy według starej, babcinej receptury. Tradycyjne przepisy są zdecydowanie najlepsze. Babcia do ciasta nie dodaje jajek ani masła.

Wlewa natomiast gorące mleko razem z gorącą wodą i parzy mąkę. Dopiero później ręcznie wyrabia ciasto na pierogi, aż nabierze odpowiedniej konsystencji. Ciasto według jej przepisu wychodzi doskonale za każdym razem. Jest miękkie i bardzo elastyczne.

Wzięła makaron i wrzuciła na patelnię. Z 4 składników zrobiła tani obiad dla całej rodziny

Przepis na pierogi z dodatkiem mleka

Składniki:

  • 125 ml gorącego mleka
  • 250 ml gorące wody
  • płaska łyżeczka soli
  • 4- 5 szklanek mąki
  • łyżka oleju rzepakowego

Przygotuj pierogi według babcinej receptury. Zachwyty gwarantowane

Mąkę wymieszaj z solą, następnie wlej mleko i wodę i wyrabiaj łyżką, aż mąka się sparzy. Gdy masa ostygnie, wlej olej i wyrabiaj ręcznie, żeby wszystkie składniki dobrze się połączyły. Ciasto musi być elastyczne i sprężyste.

Gotowe ciasto owiń folią i odstaw na 30 minut. Po tym czasie podziel je na kilka części i rozwałkuj, a następnie wykrawaj pierogi.

Przygotuj również kopytka oraz pyzy z mięsem . Tradycyjne dania błyskawicznie znikną z talerzy.

pierogi.jpg
canva/gkrphoto

Gessler wyjawiła swój sekretny patent na kopytka. 1 zasada jest kluczowa
Efektowna sałatka “Ptasie gniazdo” bije na głowę jarzynowa. Teraz ona króluje na imieninach
Obserwuj nas w
autor
Magdalena Patacz

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy