Smakosze.pl
Projekt bez tytułu - 2021-07-31T220425.108

canva/afro

Przepis na klasyczne pyzy z mięsem

31 Lipca 2021

Autor tekstu:

Monika Dec

Udostępnij:

Pyzy z mięsem są sytym daniem, które idealnie sprawdzi się choćby na rodzinny obiad. Tradycyjna potrawa wciąż ma swoich zwolenników i cieszy się w Polsce ogromną popularnością. Jak ją zrobić?

Pyzy z mięsem to kulinarny klasyk, który podbija serca kolejnego pokolenia smakoszy. Prosta, a zarazem syta potrawa to wręcz idealne danie na rodzinny obiad. Poniżej podajemy przepis na tę pyszną potrawę.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na pyzy z mięsem

Składniki:

Farsz:

  • 40 dag mięsa mielonego

  • 1 cebula

  • 2 łyżki masła

  • 1 jajko

  • 1 łyżeczka majeranku

  • 2 łyżki bułki tartej

  • sól i pieprz do smaku

Ciasto:

  • 1/2 kg ugotowanych ziemniaków

  • 1/2 kg surowych ziemniaków

  • 1 jajko

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej

  • sól

Dodatkowo:

  • 100 g boczku

  • 1 cebula

Projekt bez tytułu - 2021-07-31T203058.720

Czym zastąpić śmietanę w mizerii?

CZYTAJ DALEJ

Sposób wykonania:

Na początek przygotuj ciasto. Zetrzyj surowe ziemniaki na tarce, odstaw na chwilę i dokładnie odciśnij z nadmiaru wody. Zimne ugotowane ziemniaki przeciśnij przez praskę i połącz z surowymi. Do powstałej masy wbij jajko, wsyp obie mąki, lekko posól i wyrób ciasto.

Przygotuj farsz. Pokrój cebulę w kostkę i podsmaż na maśle, aż do zeszklenia. Dodaj do niej mięso mielone i podsmażaj ok. 5 minut, co jakiś czas mieszając. Zdejmij mieszankę z ognia i odstaw do wystygnięcia. Gdy masa przestygnie, wbij jajko, dodaj bułkę tartą i wymieszaj. Farsz przypraw do smaku solą, pieprzem i suszonym majerankiem.

Posyp ręce mąką ziemniaczaną, oderwij kawałek ciasta i spłaszcz. Połóż na środku farsz (wielkości orzecha włoskiego), zlep brzegi i uformuj kulkę.

Pyzy gotuj w lekko osolonym wrzątku przez ok. 5 - 8 minut od wypłynięcia. Danie podawaj np. z podsmażonym boczkiem i cebulą.

Na naszej stronie znajdziecie również inne przepisy na klasyki polskiej kuchni m.in. kultową czerninę oraz kluski śląskie.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: poezja-smaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbiera dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuje, podróżuje i czyta książki.Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

grzyby

Przepisy

Nieziemsko pyszne grzyby po grecku w słoikach na całą zimę

Czytaj więcej >
kotlety mielone

Przepisy

Prosty przepis na niezwykłe kotlety mielone z żółtym serem w środku

Czytaj więcej >
ciasto kukułka

Przepisy

Aksamitne ciasto bez pieczenia kukułka - błyskawiczny deser

Czytaj więcej >

Przepisy

Błyskawiczna kolacja dla całej rodziny - parówki w cieście z warzywami

Czytaj więcej >

Przepisy

Lekkie jak chmurka naleśniki o smaku waniliowego budyniu

Czytaj więcej >

Przepisy

Tradycyjny przepis na pasztet z królika według babci Anieli

Czytaj więcej >