Smakosze.pl Przepisy Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Hitowy owoc w najlepszej odsłonie
canva/rimmabondarenko

Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Hitowy owoc w najlepszej odsłonie

21 lipca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Babcia Irenka ma niezawodny przepis na sok z jagody kamczackiej. Przygotujcie go i wy, bo sok jest najlepszą odsłoną tego hitowego owocu. W ten sposób można zatrzymać moc wartościowych i zdrowych składników, które zawierają te wciąż mało popularne jagody.

Jagoda kamczacka rośnie podobnie jak borówka amerykańska na sporych krzakach. Jej owoce też mają granatowy kolor z niebieskim nalotem, jednak zdecydowanie różnią się kształtem. Jagody kamczackie są wydłużone, gruszkowate, tzn. węższe z jednej strony. Inny jest też smak tych jagód — słodko-kwaśny, z cierpką nutą.

Jednak warto sięgać po świeże jagody kamczackie i przygotowane z nich przetwory, ze względu na ich wysoką wartość odżywczą. Owoce te są doskonałym źródłem antyoksydantów, a także witaminy C, fosforu i potasu.

Przepis babci Irenki na sok z jagody kamczackiej

Składniki:

  • 1 kg jagód kamczackich

  • 1/2 l wody

  • 50 dag cukru

Przygotowanie soku z jagód kamczackich

Jagody kamczackie przebierz, usuwając zepsute i wysuszone. Zdrowe owoce dokładnie opłucz i osusz. Usuń szypułki.

W garnku zagotuj wodę. Wsyp do niej jagody i cukier, wymieszaj. Całość gotuj na małym ogniu ok. 20 minut.

Po tym czasie przelej całość przez sitko. Gorącym sokiem napełnij wyparzone słoiczki lub butelki. Szczelnie zakręć. Po wystudzeniu sok wynieś w chłodne i ciemne miejsce.

Wskazówka:

By zwiększyć trwałość soku, można go zapasteryzować. Wystarczy włożyć napełnione nim słoiki i butelki do garnka wyłożonego ściereczką. Nalać wodę o temperaturze soku, tak by sięgała 2-3 cm poniżej zakrętek. Od momentu zagotowania się wody w garnku, całość gotować jeszcze 15 minut.

Z naszej strony dowiesz się, jak jeszcze możesz wykorzystać jagodę kamczacką . Poznaj też zalety jagody kamczackiej .

jagody kamczackie
canva/VeraPetruk

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: polki

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy