Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Produkty > Jak wykorzystać w kuchni jagodę kamczacką?
Renata Materlińska
Renata Materlińska 24.05.2022 18:02

Jak wykorzystać w kuchni jagodę kamczacką?

jagody kamczackie
canva/undefined undefined

Lubicie jagody i borówki amerykańskie? A wiecie, jak wykorzystać w kuchni jagodę kamczacką? Jeśli jeszcze o nich nie słyszeliście, powiemy wam, że kolor mają typowo jagodowy, z niebieskawym nalotem. Ich kształt jest jednak wydłużony, a smak bardziej cierpki.

Jagody kamczackie nie są u nas tak popularne, jak jagody leśne czy borówki amerykańskie, ale trochę je przypominają. Mają bardziej gruszkowaty kształt i nie są aż tak słodkie. W sklepach ze zdrową żywnością można kupić zazwyczaj syrop z jagody kamczackiej.

Jagody te pochodzą z północno-wschodniej Azji. Rosną na większych krzaczkach, podobnych do borówki amerykańskiej. Rośliny te są odporne na wahania temperatur, a zwłaszcza na mrozy i są mało wymagające, co do gleby. Warto więc posadzić je w ogrodzie. Jagoda kamczacka kwitnie w kwietniu, a owocuje w maju.

Co zrobić z jagody kamczackiej?

Owoce jagody kamczackiej idealnie smakują na słodko. Można je dodawać do deserów, np. naleśników, gofrów, koktajli, babeczek, pierogów. Sosem z tych jagód czy sokiem warto też polać ryż, makaron, delikatne kasze (np. jaglaną, mannę). Jagody kamczackie doskonale nadają się też na przetwory. Warto z nich zrobić np. konfiturę, dżem, sok, nalewkę.

Można je też suszyć i mrozić. Z suszonych owoców robi się napar, który działa wirusobójczo i zmniejsza ból gardła.

Zalety jagody kamczackiej

Owoce jagody kamczackiej są słodkie z kwaśno-gorzką nutą. Zawierają wiele cennych składników odżywczych. Wśród nich witaminę C, która zwiększa odporność na przeziębienia i inne choroby, a także witaminę A dobrze wpływającą na wzrok.

Jagody kamczackie stanowią też dobre źródło witamin z grupy B, dzięki czemu pozytywnie wpływają na układ nerwowy i skórę. Zawierają także sporo magnezu, jodu, fosforu, żelaza, krzemu, miedzi i manganu.

Poza tym jest w nich wysoka zawartość składników biologicznie czynnych. Wśród nich np. polifenoli, które mają działanie przeciwutleniające, a więc opóźniające procesy starzenia się komórek i zmniejszające ryzyko wystąpienia nowotworów.

Poza tym jagody kamczackie działają odtruwająco i antyseptycznie. Korzystnie wpływają na nasz organizm przy przeziębieniach, cukrzycy, chorobach serca i układu krwionośnego.

W naszym serwisie znajdziecie przepis na ekspresowe jagodzianki, a także na pampuchy z jagodami.

jagody kamczackie
jagody kamczackie

Źródło zdjęcia: canva/Akchamczuk Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: fit.poradnikzdrowie, kuchnia.wp