Smakosze.pl Przepisy Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik
canva/YelenaYemchuk

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik

23 czerwca 2022
Autor tekstu: Renata Materlińska

Babcia Krysia zawstydziła restauratorów. Zawsze dodaje do mielonych ekstra składnik, dzięki którym są nie tylko soczyste, ale też bardzo smaczne. Jest nim posiekana kapusta, która doskonale zastępuje namoczoną bułkę, a przy tym jest mniej kaloryczna. Pieczona wersja kotletów z pewnością was zachwyci.

Do przygotowania kotletów mielonych zwykle wykorzystuje się mieloną wieprzowinę lub mieszankę wieprzowiny i wołowiny. Dodaje się też namoczoną i odciśniętą bułkę oraz jajko i przyprawy. Z masy formuje się kotlety, które po obtoczeniu w tartej bułce, smaży się na tłuszczu.

Kotlety mielone babci Krysi znacznie różnią się od tej klasycznej wersji. Po pierwsze babcia robi je z chudszego mięsa, bo z mielonej cielęciny lub wołowiny. Po drugie zamiast namoczonej bułki, dodaje do nich posiekaną kapustę. Po trzecie nie panieruje i nie smaży kotletów, tylko piecze je w piekarniku. Na każdym kroku oszczędza więc kalorie i dzięki temu kotlety babci Krysi są zdrowsze i smaczniejsze.

Przepis na kotlety mielone babci Krysi

Składniki:

  • 25 dag świeżej, białej kapusty

  • 1 cebula

  • 50 dag mielonej cielęciny

  • pół pęczka natki pietruszki

  • 1 jajko

  • sól, pieprz

  • olej

Przygotowanie kotletów mielonych z kapustą

Kapustę oczyść z wierzchnich liści, poszatkuj. Umieść ją w garnku, zalej wrzątkiem, odstaw na 15 minut. Po tym czasie kapustę odcedź.

Cebulę obierz, drobno posiekaj, dodaj do mielonego mięsa razem z kapustą. Natkę pietruszki opłucz, osusz, posiekaj, dodaj do mięsa.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią. Dopraw ją do smaku sporą ilością soli i świeżo zmielonego pieprzu.

Zwilżonymi wodą dłońmi formuj z masy kotlety. Naczynie żaroodporne wysmaruj olejem, ułóż w nim kotlety. Piecz je ok. 30 minut w piekarniku o temp. 160 st. C.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z pieczarkami i żółtym serem , a także na mielone z mięsa po rosole .

kapusta biała
canva/ires007

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se

Obserwuj nas w
autor
Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy