Pomysł na tani obiad - zapiekanka ziemniaczana z pieczarkami i cebulą
Pomysł na smaczny i tani obiad? Przygotuj zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą. Składniki zapieczone pod pierzynką z żółtego sera i sosu śmietanowo- jajecznego smakują wyśmienicie, a zapiekankę przygotujesz za grosze.
Zapiekanki to rewelacyjne dania dla całej rodziny. Niezależnie od tego, czy przygotujemy je w wersji wegetariańskiej, czy mięsnej, za każdym razem wyjdą wspaniale i wszyscy zjedzą je ze smakiem. Zapiekanka ziemniaczana jest jedną z lepszych potraw tego typu.
Zapiekankę ziemniaczaną koniecznie przygotujmy z młodych ziemniaków. Podgotujmy je w mundurkach, dzięki czemu zyskają jeszcze lepszy smak. Ziemniaki nie mogą być rozgotowane i zbyt miękkie, ponieważ pokruszą w zapiekance i zepsują cały efekt.
Zapiekanka będzie gotowa po około 30 minutach pieczenia i błyskawicznie zniknie z talerzy. Całe danie nie przekroczy budżetu 20 zł, więc to naprawdę tani obiad dla 4-5 osób. Zapiekanka jest również świetnym pomysłem na potrawę w upalne dni, kiedy nie mamy ochoty na ciężkie dania.
Przepis na zapiekankę ziemniaczaną z pieczarkami i cebulą
Składniki na 4-5 porcji:
1 kg młodych ziemniaków
500 g pieczarek
2 cebule
kostka żółtego sera
płaska łyżeczka suszonego oregano
pół pęczka natki pietruszki
sól, pieprz do smaku
2 jajka
300 ml kwaśnej śmietany
łyżka masła + masło do wysmarowania naczynia żaroodpornego
Jak zrobić zapiekankę ziemniaczaną?
Ziemniaki wyszoruj i podgotuj w osolonej wodzie przez około 10 minut od momentu wrzenia, następnie ostudź je, obierz ze skóry i pokrój w talarki, zetrzyj na tarce ser.
Na maśle zeszklij drobno posiekane cebule, dodaj do nich pokrojone pieczarki i smaż na wolnym ogniu przez kilka minut. Do potrawki dodaj posiekaną natkę pietruszki i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem, nastaw piekarnik na 180 stopni C, śmietanę wymieszaj z jajkami. Na dno naczynia poukładaj ziemniaki, wyłóż połowę grzybów i cebuli, ponownie poukładaj plastry ziemniaków.
Na ziemniaki wyłóż resztę pieczarek i na górę ziemniaki. Całość oprósz suszonym oregano, serem żółtym i zalej śmietaną z rozmąconymi jajkami. Tak przygotowaną zapiekankę wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 35- 40 minut, smacznego.
Jeśli masz ochotę na równie smaczny i tani obiad- tu poznasz przepis na placki litewskie z ziemniakami i mięsem mielonym, błyskawicznie znikają z talerzy.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Obłędna jajecznica na śmietanie ze szczypiorkiem. Raz spróbujesz i nigdy nie zrobisz inaczej.
Puszyste racuchy na kefirze. Prosty przepis na uwielbiany przysmak
Proste i pyszne domowe lody czekoladowe z 5 składników. Zapomnij o kupnych
Źródło: przeslijprzepis.pl