Smakosze.pl
Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś

canva/Mykola Lunov

Kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki tartej. Lepszych nie jadłeś

24 Czerwca 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Pomysł na rodzinny obiad? Delikatne kotlety z kurczaka w niezwykłej panierce bez dodatku bułki tartej. Kotlety drobiowe są soczyste, a podwójna panierka z mąki i jajek jest gruba i bardzo chrupiąca. Poznaj przepis na wyborne kotlety z kurczaka, lepszych nie jadłeś.

Kotlety z kurczaka są świetną alternatywą dla tradycyjnych kotletów schabowych. Kotlety drobiowe w panierce przygotowanej wyłącznie z jajek i dwóch rodzajów mąki są bardzo soczyste w środku i jednocześnie chrupiące z zewnątrz.

Prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 8 minut

Prosty przepis na ekspresowe ciasto bez pieczenia. Przygotujesz je w 8 minut

CZYTAJ DALEJ

Kotlety z kurczaka doprawmy solą i pieprzem. Do rozmąconych jajek do panierowania dodajmy paprykę słodką mieloną i oregano. Możemy również dodać suszoną bazylię, curry, przyprawę gyros, czosnek granulowany- każda przyprawa wzbogaci smak drobiu.

Kotlety smażmy na mocno rozgrzanym oleju, następnie przełóżmy je na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu. Nie dolewajmy oleju podczas smażenia, ponieważ kotlety opiją się wtedy tłuszczu i będą ciężkie.

Przepisy na kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce

Składniki na 4 porcje:

  • 4 pojedyncze piersi z kurczaka

  • sól, pieprz

  • 4 jajka

  • 2 łyżeczki papryki mielonej słodkiej

  • łyżeczka suszonego oregano

  • kilka łyżek mąki kukurydzianej

  • kilka łyżek mąki pszennej

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z kurczaka w chrupiącej panierce bez bułki?

Piersi z kurczaka umyj, oczyść, osusz i rozbij tłuczkiem. Każdy kawałek oprósz solą i pieprzem i odstaw. Jajka wbij na głęboki talerz, wymieszaj z oregano i papryką czerwoną. Mąkę kukurydzianą wymieszaj na talerzu z mąką pszenną.

Kotlety panieruj w rozmąconych jajkach, mące, jajkach i znowu mące. Tak przygotowanego kurczaka smaż na rozgrzanym oleju przez 3-4 minuty, na złoty kolor. Kotlety z kurczaka podaj z gotowanymi ziemniakami z koperkiem, mizerią lub surówką z kapusty pekińskiej, smacznego.

Smażenie kotletów z kurczaka

canva/ jonnysek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: slodkieokruszki.pl



Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Dodajesz mleko i cukier do kawy? Zapomnij. Jest znacznie lepszy patent. Padniesz z wrażenia

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy zrobisz bez drożdży i proszku do pieczenia. Wystarczy 1 uwielbiany produkt

Czytaj więcej >
świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >