Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci
Zrobiliście rosół i została wam porcja mięsa? Wykorzystajcie ją do przygotowania kotletów mielonych. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować zachwycające danie. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?
Rosół przyrządza się z rozmaitych mięs. Do zrobienia proponowanych przez nas kotletów mielonych można wykorzystać każdą pozostałość po niedzielnej zupie. Uzupełniając mięsną masę odrobiną płynu z przyprawami, uzyskamy aromatyczne i soczyste rarytasy. Skusicie się?
Przepis na smakowite kotlety z mięsa z rosołu
Składniki:
350 g mięsa z rosołu
2 nieduże cebule
2 jaja
3 łyżki wody lub rosołu
pół łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)
pieprz w ilości do smaku
bułka tarta
olej rzepakowy
Przygotowanie kotletów mielonych z mięsa z rosołu:
Wystudzone mięso oczyszczamy ze skóry i kości. Mielimy je w maszynce. Cebule obieramy i siekamy, po czym szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.
Przenosimy ją do miski z mięsem. Wlewamy wodę z sosem sojowym lub bulion. Mieszamy, a jeśli masa nadal będzie sucha, dodajmy jeszcze trochę płynu. Całość doprawiamy wedle uznania. Wbijamy jajka i wyrabiamy masę na kotlety mielone.
Formujemy z niej niewielkie owale, które lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy przygotowane kotlety do czasu, aż z obu stron będą rumiane.
Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. Szczególnie polecamy słodką kompozycję z selera korzeniowego i rodzynek. Kotlety z mięsa po rosole można też zaserwować z sosem grzybowym.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: prostepotrawy.blogspot