Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci

Co zrobić z mięsa po rosole? Rozpływające się w ustach kotlety mielone jak u babci

Co zrobić z mięsa po rosole?
canva/AndreyCherkasov

Zrobiliście rosół i została wam porcja mięsa? Wykorzystajcie ją do przygotowania kotletów mielonych. Wystarczy kilka dodatków, by wyczarować zachwycające danie. Z pewnością spodoba się całej rodzinie. Spróbujecie?

Rosół przyrządza się z rozmaitych mięs. Do zrobienia proponowanych przez nas kotletów mielonych można wykorzystać każdą pozostałość po niedzielnej zupie. Uzupełniając mięsną masę odrobiną płynu z przyprawami, uzyskamy aromatyczne i soczyste rarytasy. Skusicie się?

Przepis na smakowite kotlety z mięsa z rosołu

Składniki:

  • 350 g mięsa z rosołu

  • 2 nieduże cebule

  • 2 jaja

  • 3 łyżki wody lub rosołu

  • pół łyżki sosu sojowego (opcjonalnie)

  • pieprz w ilości do smaku

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy

Przygotowanie kotletów mielonych z mięsa z rosołu:

Wystudzone mięso oczyszczamy ze skóry i kości. Mielimy je w maszynce. Cebule obieramy i siekamy, po czym szklimy ją na dobrze rozgrzanym oleju.

Przenosimy ją do miski z mięsem. Wlewamy wodę z sosem sojowym lub bulion. Mieszamy, a jeśli masa nadal będzie sucha, dodajmy jeszcze trochę płynu. Całość doprawiamy wedle uznania. Wbijamy jajka i wyrabiamy masę na kotlety mielone.

Formujemy z niej niewielkie owale, które lekko spłaszczamy. Obtaczamy w bułce tartej. Na dobrze rozgrzanym oleju smażymy przygotowane kotlety do czasu, aż z obu stron będą rumiane.

Osuszamy je z nadmiaru tłuszczu i podajemy z ziemniakami z wody oraz ulubioną surówką. Szczególnie polecamy słodką kompozycję z selera korzeniowego i rodzynek. Kotlety z mięsa po rosole można też zaserwować z sosem grzybowym.

Mięso z rosołu można wykorzystać
canva/Szakaly

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: prostepotrawy.blogspot