Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.
Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.
Przepis na wyśmienite kotlety schabowe w musztardzie i kefirze
Składniki:
-
4 plastry schabu środkowego
-
2 jajka
-
1/2 szklanki kefiru
-
1 łyżka ulubionej musztardy
-
sól i pieprz do smaku
-
bułka tarta do panierowania
-
olej do smażenia
Jak usmażyć fantastyczne kotlety schabowe w musztardzie i kefirze
Plastry schabu opłucz i osusz. Rozbij mięso na kotlety schabowe za pomocą tłuczka. Dopraw z obu stron solą i pieprzem .
Przygotuj marynatę na kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. W dużej misce wymieszaj kefir z musztardą i jajkami . Połącz dokładnie wszystkie składniki i dołóż do nich mięso tak, by marynata równomiernie okrywała każdy plaster . Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę .
Po upływie tego czasu, zamarynowane kotlety schabowe w musztardzie i kefirze obtocz w bułce tartej . Smaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni . Kotlety schabowe w musztardzie i kefirze świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i domową mizerią. Inną polecaną przez nas recepturą są te niezwykłe kotlety z wątróbki . Poznaj ten przepis na wyśmienite schabowe po lubelsku .
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
-
Co zrobić, żeby bitki wołowe były miękkie i delikatne? Ważny jest rodzaj mięsa i czas gotowania
-
Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
-
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia