Smakosze.pl Przepisy Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki
Canva / Ruggiero_S

Babcia Marysia nigdy nie moczy schabu na kotlety w mleku i cebuli. Zawsze wybiera 2 inne dodatki

1 października 2022
Autor tekstu: Aleksandra Proch

Masz ochotę na niecodzienny przepis? Przedstawiamy niezwykłe kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. Kiedy wszyscy inni namaczają schab w mleku, babcia Marysia idzie o krok dalej. Te schabowe to istna rewolucja na talerzu.

Moczenie schabu w kefirze jest idealnym babcinym sposobem na jego zmiękczenie. Dzieje się tak dzięki zawartości kwasu mlekowego, który rozbija tkanki z mięsie. Kotlety schabowe w kefirze i musztardzie są soczyste, chrupiące i aromatyczne.

Przepis na wyśmienite kotlety schabowe w musztardzie i kefirze

Składniki:

  • 4 plastry schabu środkowego

  • 2 jajka

  • 1/2 szklanki kefiru

  • 1 łyżka ulubionej musztardy

  • sól i pieprz do smaku

  • bułka tarta do panierowania

  • olej do smażenia

Jak usmażyć fantastyczne kotlety schabowe w musztardzie i kefirze

Plastry schabu opłucz i osusz. Rozbij mięso na kotlety schabowe za pomocą tłuczka. Dopraw z obu stron solą i pieprzem .

Przygotuj marynatę na kotlety schabowe w musztardzie i kefirze. W dużej misce wymieszaj kefir z musztardą i jajkami . Połącz dokładnie wszystkie składniki i dołóż do nich mięso tak, by marynata równomiernie okrywała każdy plaster . Odstaw do lodówki na przynajmniej 1 godzinę .

Po upływie tego czasu, zamarynowane kotlety schabowe w musztardzie i kefirze obtocz w bułce tartej . Smaż na rumiano z obu stron na dobrze rozgrzanej patelni . Kotlety schabowe w musztardzie i kefirze świetnie komponują się z gotowanymi ziemniakami i domową mizerią. Inną polecaną przez nas recepturą są te niezwykłe kotlety z wątróbki . Poznaj ten przepis na wyśmienite schabowe po lubelsku .

Canva / Anetlanda
Canva / Anetlanda

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Obserwuj nas w
autor
Aleksandra Proch

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy