Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 01.10.2022 13:14

Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków

Colesław z kalafiora
Canva / stockfotocz

Surówka colesław z kalafiorem jest smacznym i ciekawym wariantem popularnej na całej świecie surówki. Dzięki zawartości kalafiora ma przyjemny, nieco słodki posmak oraz niezwykle chrupiącą teksturę. Zamień kapustę na to popularne polskie warzywo i ciesz się miłą odmianą na swoim stole.

Surówka colesław z kalafiorem jest niezwykle prosta do wykonania, oraz nie wymaga wielu składników. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa w przechowywaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.

Przepis na wyjątkową surówkę colesław z kalafiorem

Składniki:

  • 1/2 kg kalafiora

  • 2 marchewki

  • 1 duża cebula

  • 5-6 łyżek majonezu

  • 2 łyżki soku z cytryny

  • cukier puder

  • sól i pieprz do smaku

Jak prosto i szybko przyrządzić surówkę colesław z kalafiorem

Z kalafiora usuń twardy głąb. Pozostałą część umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel warzywo do surówki colesław z kalafiorem na różyczki i zetrzyj na grubej tarce.

Marchewkę na surówkę colesław z kalafiorem umyj i obierz. Następnie zetrzyj ją na tarce i połącz z kalafiorem. Całość dopraw do smaku solą i odstaw na ok. 20-30 minut.

W międzyczasie przygotuj cebulę do surówki colesław z kalafiorem. Warzywo obierz i drobno poszatkuj. Dołóż do marchewki połączonej z kalafiorem i wymieszaj. Na koniec dodaj do surówki majonez i sok z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem pudrem.

Canva / Sarsmis
Canva / Sarsmis

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: