Kultowego colesława zrobisz nawet bez kapusty. Zastąp ją ukochanym warzywem Polaków
Surówka colesław z kalafiorem jest smacznym i ciekawym wariantem popularnej na całej świecie surówki. Dzięki zawartości kalafiora ma przyjemny, nieco słodki posmak oraz niezwykle chrupiącą teksturę. Zamień kapustę na to popularne polskie warzywo i ciesz się miłą odmianą na swoim stole.
Surówka colesław z kalafiorem jest niezwykle prosta do wykonania, oraz nie wymaga wielu składników. Pasuje praktycznie do wszystkiego i jest bardzo łatwa w przechowywaniu. Koniecznie wypróbuj ten przepis.
Przepis na wyjątkową surówkę colesław z kalafiorem
Składniki:
1/2 kg kalafiora
2 marchewki
1 duża cebula
5-6 łyżek majonezu
2 łyżki soku z cytryny
cukier puder
sól i pieprz do smaku
Jak prosto i szybko przyrządzić surówkę colesław z kalafiorem
Z kalafiora usuń twardy głąb. Pozostałą część umyj i osusz ręcznikiem papierowym. Podziel warzywo do surówki colesław z kalafiorem na różyczki i zetrzyj na grubej tarce.
Marchewkę na surówkę colesław z kalafiorem umyj i obierz. Następnie zetrzyj ją na tarce i połącz z kalafiorem. Całość dopraw do smaku solą i odstaw na ok. 20-30 minut.
W międzyczasie przygotuj cebulę do surówki colesław z kalafiorem. Warzywo obierz i drobno poszatkuj. Dołóż do marchewki połączonej z kalafiorem i wymieszaj. Na koniec dodaj do surówki majonez i sok z cytryny. Dopraw do smaku pieprzem i cukrem pudrem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Cukier do kawy? Zapomnij. Miód sprawdzi się znacznie lepiej. Zanim go dodasz, pamiętaj o 2 zasadach
3 sprawdzone sposoby na puszyste naleśniki. Wszystko bez sody i proszku do pieczenia
Marynowana papryka z przepisu siostry Anastazji. Chrupiące, pyszne warzywo do słoików na zimę