Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > 2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 27.09.2022 18:37

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis
canva/ Gatsi

Kotlety schabowe po lubelsku to gratka dla każdego smakosza. Kotlety panierowane w mące gryczanej mają lekko orzechowy posmak, są soczyste i delikatne. Kotlety podane z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych to danie, które posmakuje każdemu.

Kotlety schabowe podajemy głównie z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub ogórkami kiszonymi. To taki klasyczny zestaw, który smakuje wyśmienicie. Kotlety schabowe po lubelsku to zupełnie nowa odsłona kultowego dania, ich sekretem są dwa składniki: mąka i kasza gryczana.

Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w jajku i mące gryczanej. Nie dodajemy do nich ani mąki, ani bułki tartej. Kotlety smażone na rozgrzanym maśle, oleju lub smalcu mają niezwykły smak z lekką, orzechową nutą. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.

Do kotletów schabowych po lubelsku podajmy ugotowaną kaszę gryczaną i ulubione dodatki. Osobiście gorąco polecam sos z grzybów leśnych, taki zestaw jest idealny na jesienny obiad. Kotlety w panierce z mąki gryczanej dosłownie rozpływają się w ustach.

Kotlety schabowe po lubelsku z niezwykłą panierką

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • mąka gryczana do obtoczenia

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Do podania:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej

  • sos z grzybów leśnych lub sos pieczarkowy

Jak zrobić wyśmienite kotlety schabowe z mąką i kaszą gryczaną?

Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kotlety panieruj w rozmąconych jajkach i mące gryczanej.

Następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na stronę. Schabowe przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sosem grzybowym lub pieczarkowym, smacznego.

Kotlety schabowe
canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy