Smakosze.pl
2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

canva/ Gatsi

2 niezwykłe składniki sprawiają, że kotlety schabowe po lubelsku są lepsze od innych. Znamy przepis

27 Września 2022

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kotlety schabowe po lubelsku to gratka dla każdego smakosza. Kotlety panierowane w mące gryczanej mają lekko orzechowy posmak, są soczyste i delikatne. Kotlety podane z kaszą gryczaną i sosem z grzybów leśnych to danie, które posmakuje każdemu.

Kotlety schabowe podajemy głównie z ziemniakami, kapustą zasmażaną lub ogórkami kiszonymi. To taki klasyczny zestaw, który smakuje wyśmienicie. Kotlety schabowe po lubelsku to zupełnie nowa odsłona kultowego dania, ich sekretem są dwa składniki: mąka i kasza gryczana.

Waniliowe naleśniki na maślance

Waniliowe naleśniki na maślance. Puszyste i aromatyczne

CZYTAJ DALEJ

Kotlety schabowe po lubelsku panierujemy w jajku i mące gryczanej. Nie dodajemy do nich ani mąki, ani bułki tartej. Kotlety smażone na rozgrzanym maśle, oleju lub smalcu mają niezwykły smak z lekką, orzechową nutą. Są soczyste w środku i chrupiące z zewnątrz, są przepyszne.

Do kotletów schabowych po lubelsku podajmy ugotowaną kaszę gryczaną i ulubione dodatki. Osobiście gorąco polecam sos z grzybów leśnych, taki zestaw jest idealny na jesienny obiad. Kotlety w panierce z mąki gryczanej dosłownie rozpływają się w ustach.

Kotlety schabowe po lubelsku z niezwykłą panierką

Składniki na 4 porcje:

  • 4 kawałki schabu bez kości

  • 2 jajka

  • sól, pieprz

  • mąka gryczana do obtoczenia

  • olej rzepakowy, masło klarowane lub smalec do smażenia

Do podania:

  • 2 woreczki kaszy gryczanej

  • sos z grzybów leśnych lub sos pieczarkowy

Jak zrobić wyśmienite kotlety schabowe z mąką i kaszą gryczaną?

Mięso umyj, osusz i rozbij tłuczkiem na cienkie kotlety, każdy z nich oprósz solą i pieprzem. Kaszę ugotuj według instrukcji na opakowaniu. Kotlety panieruj w rozmąconych jajkach i mące gryczanej.

Następnie smaż na rozgrzanym tłuszczu przez kilka minut na stronę. Schabowe przełóż na ręcznik papierowy, żeby oddały nadmiar tłuszczu i podaj z ugotowaną kaszą gryczaną i sosem grzybowym lub pieczarkowym, smacznego.

Kotlety schabowe

canva/LauriPatterson

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: newsy.gotujmy

Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >