Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 29.09.2022 11:24

Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad

Rewolucyjne kotlety z wątróbki. Perfekcyjny patent na pyszny obiad
canva/ invizbk

Kotlety z wątróbki drobiowej są pyszną alternatywą dla tradycyjnych kotletów. Wątróbka panierowana w jajku i bułce tartej jest soczysta w środku i chrupiąca z zewnątrz. Panierka z dodatkiem suszonego majeranku nadaje wątróbce doskonałego smaku i aromatu.

Kotlety z wątróbki drobiowej to pomysł na pyszny obiad dla każdego miłośnika podrobów. Kotlety są soczyste, delikatne i pełne smaku, możemy podać je z ulubionymi dodatkami, np. puree ziemniaczanym. Do kotletów możemy podać również lekką surówkę, np. z jabłka i marchewki lub z kapusty pekińskiej.

Przed przygotowaniem kotletów z wątróbki musimy dokładnie oczyść mięso, zalać je zimnym mlekiem i wstawić do lodówki na minimum dwie godziny. To sprawdzony trik na niezwykle soczyste mięso pozbawione goryczki. Kotlety doprawiamy solą, pieprzem i suszonym majerankiem, czyli podstawowymi przyprawami dla wątróbki.

Kotlety z wątróbki drobiowej panierujemy dwa razy w bułce, dzięki czemu panierka jest chrupiąca i lepiej trzyma się mięsa. Wątróbki panierowane smażymy na mocno rozgrzanym oleju po kilka minut na stronę. Kotlety przewracajmy na patelni przy pomocy szczypiec kuchennych, żeby się nie poparzyć.

Soczyste kotlety z wątróbki drobiowej. Perfekcyjny patent na obiad

Składniki:

  • 300 g wątróbki drobiowej

  • mleko

  • suszony majeranek

  • sól, pieprz

  • 2 jajka

  • bułka tarta do panierowania

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić kotlety z wątróbki drobiowej w chrupiącej panierce?

Wątróbki dokładnie umyj i oczyść, następnie włóz je do miski, zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na 2- 3 godziny. Jajka wbij na talerz, wymieszaj z pieprzem, solą i majerankiem, następnie panieruj mięso w bułce tartej, rozmąconym jajku i ponownie w bułce.

Mięso smaż na rozgrzanym oleju i smaż przez kilka minut na stronę, smacznego. Pomysł na obiad z wątróbką? Cukinia pieczona faszerowana wątróbką. Przygotuj również wątróbkę z gruszką i cebulą, nikt jej się nie oprze.

Surowa wątróbka drobiowa
canva/daffodilred

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: przepisyjoli