Smakosze.pl Przepisy Babcia nigdy nie wylewała jej do zlewu. Dolewała do marynaty, udka z kurczaka smakowały jak z restauracji
Canva/Mykola Lunov

Babcia nigdy nie wylewała jej do zlewu. Dolewała do marynaty, udka z kurczaka smakowały jak z restauracji

23 sierpnia 2023

Soczyste udka są smacznym pomysłem na rodzinny obiad. Jednak jak uzyskać wyjątkowy smak i soczystość? Wszystko zależy od jednego składnika. Moja babcia nigdy się go nie pozbywała. Robiła marynatę do kurczaków, które uwielbiała całą rodzina.

Udka z kurczaka, czyli smak jak z restauracji

Udka z kurczaka są często przyrządzanym daniem obiadowym. Lubią je dorośli i dzieci. Można je szybko przygotować. Ważne, żeby udka wyszły soczyste i smaczne. Moja babcia ten efekt uzyskiwała dzięki wodzie z ogórków kiszonych.

Nigdy jej nie wylewała do zlewu, ale wykorzystywała właśnie do marynowania udek kurczaka. Efekt był wyśmienity, a smak udek jak z najlepszej restauracji. Solanka idealnie nadaje się do mięs. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznych udek z kurczaka.

udka kurczaka
Canva/robert6666
Robię taki obiad, gdy nie mam czasu i pomysłów. Tylko 4 składniki, każdy w moim domu to uwielbia

Jak przyrządzić soczyste udka z kurczaka?

Składniki:

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
  • 100 ml kwasu z ogórków
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 łyżki tartej bułki
  • 2 łyżki oleju
  • 200 g śmietany 18%
  • sól
  • pieprz
  • ser tarty

Udka przyprawiamy mieszanką do kurczaka, przekładamy do miski i zalewamy wodą z ogórków. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Udka panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na patelni. Zajmie to około 12 minut.

Cebulę kroimy, czosnek drobno siekamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy marynatą, w której leżały udka z kurczaka. Na cebuli układamy udka z kurczaka, polewamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz.

Soczyste udka z kurczaka, czyli pyszny obiad

Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i udka pieczemy 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy naczynie i wierzch posypujemy tartym serem . Wkładamy znów do piekarnika. Nasze udka są już gotowe.

Będą znakomicie smakowały z ziemniakami lub z frytkami. Pasują do nich surówki z sezonowych warzyw. Możesz je podać z fasolką szparagową lub ogórkami kiszonymi. Pisaliśmy o jesiennym kurczaku z cebulą i jabłkami. Podawaliśmy też przepis na marynowane udka od Kuronia.

udka kurczaka
Canva/GEOLEE

Źródło: beszamel.se.pl

Ten przepis dostałam od zaprzyjaźnionej kucharki. W życiu nie jadłam lepszych kotletów z cukinii, wszystko dzięki panierce
Biedronka rozdaje pieniądze na zakupy. Każdy może na tym zyskać, ale jest jeden haczyk
Obserwuj nas w
autor
Katarzyna Rachańska

Redaktorka portalu Smakosze.pl z pasją poznająca nowe smaki i potrawy. Ciekawa nie
tylko oryginalnych dań, ale też ich twórców. Uwielbia ciasta, desery i wyborną kawę, bez
której nie wyobraża sobie rozpoczęcia dnia.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: jakub.kossakowski@smakosze.pl
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy