Babcia nigdy nie wylewała jej do zlewu. Dolewała do marynaty, udka z kurczaka smakowały jak z restauracji
Soczyste udka są smacznym pomysłem na rodzinny obiad. Jednak jak uzyskać wyjątkowy smak i soczystość? Wszystko zależy od jednego składnika. Moja babcia nigdy się go nie pozbywała. Robiła marynatę do kurczaków, które uwielbiała całą rodzina.
Udka z kurczaka, czyli smak jak z restauracji
Udka z kurczaka są często przyrządzanym daniem obiadowym. Lubią je dorośli i dzieci. Można je szybko przygotować. Ważne, żeby udka wyszły soczyste i smaczne. Moja babcia ten efekt uzyskiwała dzięki wodzie z ogórków kiszonych.
Nigdy jej nie wylewała do zlewu, ale wykorzystywała właśnie do marynowania udek kurczaka. Efekt był wyśmienity, a smak udek jak z najlepszej restauracji. Solanka idealnie nadaje się do mięs. Wypróbuj ten przepis w swojej kuchni i ciesz się smakiem pysznych udek z kurczaka.
Jak przyrządzić soczyste udka z kurczaka?
Składniki:
- 6 udek z kurczaka
- 2 łyżeczki przyprawy do kurczaka
- 100 ml kwasu z ogórków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 4 łyżki tartej bułki
- 2 łyżki oleju
- 200 g śmietany 18%
- sól
- pieprz
- ser tarty
Udka przyprawiamy mieszanką do kurczaka, przekładamy do miski i zalewamy wodą z ogórków. Odstawiamy na 15 minut. Na patelni rozgrzewamy olej. Udka panierujemy w bułce tartej i smażymy na średnim ogniu na patelni. Zajmie to około 12 minut.
Cebulę kroimy, czosnek drobno siekamy i wkładamy do naczynia żaroodpornego. Skrapiamy marynatą, w której leżały udka z kurczaka. Na cebuli układamy udka z kurczaka, polewamy śmietaną, dodajemy sól i pieprz.
Soczyste udka z kurczaka, czyli pyszny obiad
Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni i udka pieczemy 40 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia wyjmujemy naczynie i wierzch posypujemy tartym serem . Wkładamy znów do piekarnika. Nasze udka są już gotowe.
Będą znakomicie smakowały z ziemniakami lub z frytkami. Pasują do nich surówki z sezonowych warzyw. Możesz je podać z fasolką szparagową lub ogórkami kiszonymi. Pisaliśmy o jesiennym kurczaku z cebulą i jabłkami. Podawaliśmy też przepis na marynowane udka od Kuronia.
Źródło: beszamel.se.pl