Jesienny pieczony kurczak z jabłkami i cebulą. Prosty przepis na niedrogi obiad
Kurczak z jabłkami i cebulą jest pysznym daniem obiadowym. Niedroga potrawa dzięki prostej sztuczce, polegającej na podsmażeniu mięsa przed upieczeniem, wyjdzie wyjątkowo soczysta. Koniecznie spróbujcie — zachwyca od pierwszego kęsa. Udka kurczaka w jesiennej odsłonie smakują obłędnie.
Wyraziste w smaku dodatki nadadzą charakteru pieczonym udkom z kurczaka. Mięso będzie delikatne i soczyste, jeśli nie zapomnimy o podsmażeniu go przed upieczeniem. Taki obiad z pewnością spodoba się nawet najbardziej wybrednym smakoszom.
Przepis na wyborne udka z kurczaka z jabłkami i cebulą
Składniki:
5 udek kurczaka
2-3 antonówki
1 dużą cukrowa cebula
30-40 g miodu lub syropu klonowego
3/4 łyżeczki cząbru lub majeranku
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/3 łyżeczki cynamonu
sól i pieprz w ilości do smaku
Jak przygotować kurczaka z jabłkami i cebulą? Znamy prosty przepis na pyszny obiad
Zaczynamy od oczyszczenia udek i obsmażenia ich na patelni. Gdy się zrumienią, przenosimy je do naczynia żaroodpornego i posypujemy niewielką ilością soli. Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 170 stopni.
Na ciepłej patelni szklimy posiekaną cebulę. Dodajemy do niej pocięte z grube plastry jabłka i podsmażamy jeszcze około minuty. Przyprawiamy odrobiną cynamonu, słodką papryką, cząbrem oraz pieprzem. Delikatnie solimy.
Wyłączamy ogień pod patelnią i dodajemy miód. Mieszamy, a następnie przenosimy całość do naczynia z kurczakiem. Pieczemy pod przykryciem przez 60-70 minut, po czym zdejmujemy pokrywę, by zrumienić mięso. Kurczaka z jabłkami i cebulą podajemy z purée ziemniaczanym lub ulubioną kaszą. Smacznego.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na smakołyki z dodatkiem jabłek. Polecamy delikatną wątróbkę oraz znakomitą alternatywę tradycyjnego smalcu, przygotowaną na bazie fasoli.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Siostra Aniela pokazała krok po kroku, jak robi knedle ze śliwkami. Nie ma lepszego przepisu
Najlepsi kucharze pamiętają o 1 dodatku. Kalafior będzie śnieżnobiały i bez przykrego zapachu
Ketchupowo-musztardowe kotlety schabowe z piekarnika. Zdrowsze i soczyste