Babcia robi najlepsza surówkę z młodej kapusty. Nic jej nie dorówna
Zastanawiasz się nad surówką do obiadu? Mamy pyszną i zdrową propozycję. Surówkę z młodej kapusty zrobisz dosłownie w 5 minut. Przepis babci Ewy jest gwarancją smaku. Spróbuj koniecznie.
Młoda kapusta-jedz ją na zdrowie
Młoda kapusta ma niewiele kalorii, za to bardzo dużo witamin i błonnika. Warto wiedzieć, że witaminy C ma aż cztery razy więcej niż kapusta kiszona . Do tego posiada właściwości antybakteryjne i dobroczynnie wpływa na pracę układu trawiennego. Pomaga pozbyć się zgagi i zaparć.
Młoda kapusta jest bogata w żelazo, wapń, potas i białko. Najzdrowsza jest, gdy spożywamy ją na surowo. Wówczas dostarczamy sobie najwięcej witamin i minerałów, które posiada. Surówka babci Ewy będzie świetną propozycją nie tylko kulinarną, ale też zdrowotną.
Jak przygotować surówkę z młodej kapusty?
Składniki:
- pół główki młodej kapusty
- pęczek koperku
- 4 cebulki dymki
- łyżka soku z cytryny
- 4 łyżki oliwy lub oleju do sałatek
- sól, pieprz
Kapustę szatkujemy, zieleninę drobno kroimy i dodajemy do kapusty. Do oliwy dodajemy sok z cytryny, sól, pieprz. Taką miksturę dokładnie mieszamy. Sosem polewamy surówkę.
Wszystko dokładnie mieszamy. Surówkę przed podaniem odkładamy na 10 minut, żeby przeszła smakiem. Po tym czasie jest już gotowa jako dodatek do obiadu.
Młoda kapusta- doskonała do sałatek
Surówka babci Ewy pasuje doskonale jako dodatek do dań mięsnych, ale też ziemniaczanych. Sprawdzi się nie tylko na obiad. Może być doskonałym dodatkiem do kanapek czy kolacji.
Z młodej kapusty możemy przygotowywać kotlety, dodać ją do placków. To warzywo będzie też doskonałą bazą surówek i sałatek . Można z niej przygotować kapuśniak, bigos i podać jako kapustę zasmażaną. Pisaliśmy o innym pysznym sposobie na kapustę z patelni. Podawaliśmy też przepis na kapustę zasmażaną.
Źródło:YouTube/@BabciaEwaGotuje