Pokrój na grube kawałki i wyłóż na patelnię. Zwykła zasmażana kapusta może się schować
Młoda kapusta jest smaczna i można ją podać na wiele sposobów. Usmażona w chrupiącej panierce będzie świetnym daniem obiadowym i z powodzeniem zastąpi mięsne kotlety. Przygotowanie jest bardzo proste. Musicie spróbować.
Przepis na młodą kapustę w panierce
Chrupiąca i pełna smaku młoda kapusta skusi nawet wybrednych. Wystarczy obgotowane warzywo pokroić na plastry, panierować i usmażyć. Prościej się nie da.
Składniki:
- 1 główka młodej kapusty
- 20 ml octu winnego lub jabłkowego
- 15 g cukru
- 2 duże jaja
- bułka tarta
- 1 łyżeczka papryki wędzonej (można pominąć)
- sól i pieprz w ilości do smaku
- olej rzepakowy
Jak zrobić pyszną młodą kapustę? Przygotuj kotlety
Zaczynamy od pokrojenia kapusty na ćwiartki (bez usuwania głąba). Obgotowujemy ją we wrzątku z dodatkiem odrobiny oleju, soli, cukru i octu. Po około 10 minutach wyjmujemy warzywo. Dokładnie odsączamy na sicie.
Tniemy na plastry, usuwając zewnętrzne liście oraz twarde fragmenty. Oprószamy solą, pieprzem i papryką, a następnie obtaczamy w roztrzepanym jajku i bułce tartej. Smażymy do zrumienienia z obu stron na dobrze rozgrzanym oleju.
Jak podać kotlety z młodej kapusty?
Danie doskonale smakować będzie z wyrazistym sosem. Najbardziej pasuje czosnkowy, ale dobrej jakości ketchup też się sprawdzi. Amatorzy ostrzejszych dań mogą także podkreślić przysmak wyrazistymi kompozycjami z udziałem chili.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na młodą kapustę. Spróbujcie jej koniecznie w wersji zasmażanej z aromatycznym koperkiem. Być może skusi was też proste danie z dodatkiem ziemniaków.